HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

Column door kinderpsycholoog Tischa Neve

 

Welkom in de peuterpuberteit

 

Spitsuur in de C1000, honderd ouders om je heen die het allemaal ongetwijfeld beter weten en jóuw peuter krijgt een driftbui. Nee, niet nu, denk je. Niet hier en niet nu. Je kijkt om je heen en voelt de blikken al branden. Even overweeg je je kind rond te laten rennen en te doen of hij niet van jou is. Maar nee, voor één keer besluit je een goede opvoeder te zijn: je negeert. Maar ja hoor, dat heb jij weer: negeren helpt niet… Welkom in de peuterpuberteit!

Al houd je je aan alle regels en tips van alle strenge Jo Frosts op deze wereld, je ontkomt er niet aan. Peuters zijn kampioenen in testen. Ze blijven grenzen opzoeken en zijn daarin zeer volhardend. De één heeft het erger dan de ander, maar allemaal gaan ze erdoorheen. En hoe vervelend voor jou ook, het is goed en belangrijk voor hun ontwikkeling. Als peuters geen grenzen over zouden willen, zouden ze ook de kracht niet hebben om te leren lopen, praten, klimmen en fietsen.

Peuters willen van alles. En het probleem is dat ze dat vaak nog niet kunnen. Of ze kunnen niet goed vertellen wát ze willen. En het is niet moeilijk je voor te stellen hoe frustrerend dat is. Hoe voel jij je als je computer vastloopt en er is in geen velden of wegen een helpdesk te bekennen? Daarbij zijn kleine kinderen ook nog eens vreselijk ongeduldig, kunnen ze zichzelf nog niet beheersen en als ze iets willen, dan willen ze het meteen. Constant zoeken ze de grenzen op. De grap is dat ze die grenzen ook heel hard nodig hebben. Eigenlijk vragen ze je: ‘Wees duidelijk en strikt, houd je aan de grens, maar laat mij daar wel even lekker onredelijk boos over zijn. Tja, da’s natuurlijk een behoorlijk dubbele boodschap.

 

Hoe ga je om met die driftbuien van peuters?
Ik hoor je denken: maar wat kan ik er nou tegen doen? Het belangrijkste is om je niet mee te laten slepen in de driftbui. Hoe moeilijk ook, probeer zelf rustig te blijven. Met boos worden maak je het alleen maar erger en een goed gesprek voeren werkt al helemaal niet. Een hysterisch kind hoort je namelijk niet. Het enige wat het op zo’n moment nodig heeft, is ruimte om zijn woede te uiten. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je kind zichzelf of zijn kleine broertje geen pijn kan doen en dat je die dure designvaas in veiligheid brengt. Of geef hem een plekje, bijvoorbeeld de gang, waar de driftkikker lekker kan gillen. Niet als straf, maar om hem een plek te bieden waar hij kwaad mág zijn. Zo wordt hij vanzelf weer rustig en leert hij zichzelf onder controle te krijgen.

Leuk allemaal, maar hoe doe je dat dan in de C1000? Tja, niet veel anders. Tip: laat je peuter uitrazen tussen de schappen toiletpapier en maandverband. Ongevaarlijk als er iets omvalt, en veel mensen generen zich een beetje als ze daar rondlopen, dus val jij minder op met het schaamrood op je kaken. Geef in ieder geval nooit toe, want dan ben je verzekerd van nog meer driftbuien. Probeer ook niet om de driftbui te stoppen. Beide ‘oplossingen’ geven het kind alleen maar de boodschap dat driftbuien aandacht opleveren.

 

Je moet samen door die peuterpuberteit
Helemaal wegnemen kun je deze peuterfrustratie helaas nooit. Het hoort bij het leerproces en elk kind moet er gewoon doorheen. En jij als ouder dus ook…

 

Over Tischa Neve
Tischa Neve is kinderpsycholoog en oprichter van Groot & klein, waar ouders, bedrijven en instellingen terecht kunnen voor alles wat met opvoeden te maken heeft. Ook schreef ze meerdere boeken over opvoeden.

 

Zie ook:
Peuterpuberteit en driftbuien peuters
Boeken over opvoeding van dreumes, peuter en kleuter

Nee! - Waarom ouders het niet zeggen en kinderen het wel moeten horen
Wat je peuter vertelt.
Zo krijg je een nog leuker kind!

 


 

 

 

  


 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright