 |
|
 |
|
RECEPTEN VOOR GROOT ÉN KLEIN !
|
|
|
|
(Groot)ouders sturen favoriete recepten in die 'gegarandeerd ook in
de smaak vallen' bij hun peuter of kleuter.
Laat de kinderen eens lekker meehelpen met koken of bakken! Je zult zien dat ze dat erg leuk vinden. Een aantal recepten hieronder lenen zich er uitstekend voor.
Heb jij een lekker recept voor grote en kleine koks? Mail de redactie.
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EIERSALADE (3 pers)
ong. 100gr gekookte ham (2plakjes of kant en klaar dobbeltjes)
5 eetlepels mayonaise
3 eetlepels zure room
1 theelepel zachte mosterd
2 eetl. bieslook
peper,zout
8 eieren
(sla en stokbrood)
Snijd de plakken ham in stukjes. Knip de bieslook aan kleine stukjes.
Roer in een kommetje de mayonaise,zure room, mosterd, bieslook, zout en peper door elkaar.
Kook de eieren hard. Laat ze afkoelen en pel ze. Prak de eieren.
Roer de eieren door het mayonaisemengsel.
Leg de sla rondom op het bord en schep de eiersalade er middenin.
Leg wat stokbroodjes bij op het bord en smullen maar.
Het is te makkelijk te maken samen met of door kinderen!
Groetjes Rosan en Anneke
terug
|
|
|
|
|
Frisse zoetzure komkommersalade
Het wordt weer zomers weer, bij ons gezinnetje kunnen de komkommers dan niet aangesleept worden. Onze 2 peuters lusten er wel 'salade' van! Papa en mama en hun gasten trouwens ook. Supersimpel te maken en hartstikke gezond, dus laat ze maar lekker snoepen!! Het kan eigenlijk bij alle gerechten, aardappels, pasta, rijst, vis, vlees, en barbeque.
Ingrediënten
1 komkommer
azijn
olijfolie
zoetstof (Natrena)
dille, zout en peper
Snij de kontjes van de komkommer en schil hem dun (met de kaasschaaf). Schaaf de komkommer dan in plakjes met de kaaschaaf (of rasp) boven een schaal. Doe er een flinke scheut natuurazijn bij en een klein scheutje olijfolie. (ca. 1 eetlepel) En op smaak brengen met dille (gedroogd ca. afgestreken eetlepel), zout en peper. Besprenkel dan wat met wat druppels Natrena. Wees niet te royaal, je kunt beter even proeven!!. Geheel goed doorroeren. Vindt je het te zuur, dan nog wat natrena druppeltjes toevoegen. Laat de salade even staan zodat de dressing er lekker in kan trekken. Voor volwassenen is het heel lekker om bij deze salade een rauw gesnippert uitje toe te voegen!
Succes gegarandeerd!
Lizzie
terug
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kerrie-Appel Soep
(ook geschikte maaltijdsoep voor 4-6 personen)
Ingrediënten
2 grote gesnipperde uien
1 tn knoflook
1 tl sambal (naar smaak natuurlijk)
1 tl kummel (karwijzaad)
2 tl gemberpoeder of verse gember
1 el kerriepoeder
2 el olie
2 grote aardappels in kleine blokjes
2 appels in kleine blokjes gesneden
1 kaneelstokje, 3 kruidnagels
1 pot kippenbouillon
1 pakje kokosmelk (200 ml, bv Conimex)
sap van een halve citroen
peper en zout
Bereiding
Warm de pot kippenbouillon aangelengd met 3 potjes water op. Fruit
de ui in een grote pan op rustig vuur zacht en glazig, voeg de gember
en sambal toe en laat 5 minuten zachtjes meebakken. Giet de verwarmde
bouillon bij de ui en voeg de bovengenoemde kruiden, de blokjes
aardappel, en 1 in blokjes gesneden appel toe. 20 minuten zachtjes
laten koken en dan het kaneelstokje en kruidnagels verwijderen.
Pureer de soep met een staafmixer of wrijf door een zeef. Voeg de
kokosmelk toe en laat het geheel goed heet worden. Voeg naar smaak
citroensap, zout en peper toe. Leg op ieder bord een klein bergje
appelblokjes (van de andere appel) en schep er de hete soep overheen.
Lekker met stukje brood, Naan, of Pita.
Hein Peijenbroek, Tilburg
terug
|
|
|
|
Rooie soep
Dit recept is eenvoudig, doch succes gegarandeerd. Het is ook de
enige soep die onze zoon Roan (4 jaar lust). En dat wil wat zeggen!
Ingrediënten
1 pakje Honig tomatensoep
1 pakje soepsmaakversterker tomaten
1 klein potje appelmoes
1 klein potje tomatenpuree
4 tomaten of 1 blikje gepelde tomaten
scheutje gembersaus
250 gram rundergehakt
1 ei
Eventueel extra: tauge, room
Bereiding
Mix 150 ml water met het pakje tomatensoep, de smaakversterkter,
de tomatenpuree, de verse tomaten/gepelde tomaten en de gembersaus.
Breng alles aan de kook. Voeg zodra de soep kookt de appelmoes toe
en snipper het gehakt erdoor. Goed roeren, vuur op laag en rustig
laten sudderen.
Na ongeveer 15 minuten een eitje klutsen en rustig door de soep
roeren zodat slierten ontstaan.
Klaar!
De tauge en de room kunnen de eters er eventueel zelf aan toevoegen.
Lekker zelf gemaakt, donkerbruim brood erbij en een glas melk.
Om je vingers bij af te likken!
Deze soep is door mijn vriend bedacht. Ik zou het leuk vinden als
hij, als weekend kok, met zijn recept eens een prijs wint. En wat
is nu leuker dan een prijs waarmee hij samen met zoon en dochter
lekker de
keuken mee in kan duiken.
Jolanda Verwoerd, Soest
terug
|
|
|
|
|
|
|
KIPCOCKTAIL HONG KONG (4 personen)
200g kipfilet
halve liter water
stukje wortel
stukje ui
klein stukje
foelie
takje peterselie
3 plakken ananas
50 gram gekookte ham
2 bolletjes gember
2 eetlepels slagroom
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel gemberstroop
1 eetleppelsherry
paar druppels citroensap
mespuntje kerrie
1 eiwit
paprikapoeder of peterselie
4 sneetjes witbrood
boter of magarine
Kook de kipfilet in het water 20 min gaar en af laten koelen.
Ananas in stukjes snijden en een paar stukjes apart houden voor de garnering.
Snij de ham in snippers en hak de gember fijn.
Klop de slagroom op, niet helemaal stijf.
Roer een sausje van de mayonaise, gember, sherry, citroensap en kerrie. Meng dit sausje voorzichtig met de opgeklopte slagroom.
Snijd de kip in stukjes.
Meng alle gesneden ingredienten met het sausje.
Haal de rand van 4 cocktailglazen door het iets losgeklopte eiwit en vervolgens door paprikapoeder of zeer fijn gesneden peterselie. Voor kinderen is suiker, gekleurd door een beetje ranja ook erg feestelijk en lekker.
Jojo Navis
terug
|
|
|
PADDESTOELEN VAN TOMAAT EN EI
Ingrediënten:
1 tomaat per twee personen
1 hard gekookt ei per persoon
mayonaise
tuinkers
Bereidingswijze:
Verdeel de tomaat in de helft.
Snij de uiteinden van het ei eraf zodat het rechtop blijft staan.
Plaats één helft van de tomaat op het ei. Breng met een mesje wat
mayonaise (stippen) aan op de tomaat.
Florine, Ammerzoden.
terug
|
|
|
Kerstcocktail met tonijn
Mijn tip voor de kerst dat altijd een succes is. Met de kerstdagen
in het vooruitzicht is het voor mij als moeder van 2 kleine kinderen
altijd weer een toer om dingen op de menukaart te zetten die voor
iedereen (groot en klein) lekker zijn. Mijn kerstcocktail valt altijd
bij de kleintjes in de smaak en de ouderen zijn ook altijd enthousiast.
Bovendien is het heel eenvoudig te bereiden en ziet het er heel
leuk uit.
Ingrediënten (ca. 4 personen):
2 blikjes tonijnstukken op olie
1 blikje (gebroken) mandarijntjes op sap
ketchup en mayonaise (of frietsaus) naar smaak
zout en peper naar smaak
1 zakje (gebroken) walnoten
1 zakje geschaafde amandelen
Sla voor garneren
paar sneetjes witbrood en boter
mooie (cocktail) coupes en/of plastic ijscoupes voor de kids.
(koek)uitsteekvormpje in de vorm van een ster
Bereiding
Meng de uitgelekte tonijn, uitgelekte mandarijnpartjes (let op eventuele
achtergebleven pitjes), zout, peper, ketchup en mayonaise door elkaar
en prak dit geheel goed fijn.
Meng hier doorheen de gebroken walnootstukjes (voor de kinderen
laat ik dit achterwege).
Leg in de coupes wat slablaadjes en met de ijsschep een mooi bolletje
tonijnsalade. Dit garneer je met de geschaafde amandelen (eventueel
voor de kinderen achterwege laten). Steek met een stervormig koekvormpje
sterren uit het witbrood en rooster deze in het broodrooster of
even onder de grill, (eventueel serveren met boter) en zet de coupes
op een klein bordje met de sterrenbroodjes.
En smullen maar.
Mijn jongste kindje van 2,5 jaar oud vindt het ook altijd zo leuk
als de kleur roze is, ik doe het voor haar in een roze (plastic)coupe.
Kathalijne Girdharie
terug
|
|
|
|
|
|
|
Andijvie met krieltjes en spekjes
2 zakken gesneden anijvie (400 gr)
1 flinke ui
1 teentje knoflook
circa 200-250 g mager rookspek in reepjes
2 zakken voorgekookte krieltjes (450 gr)
Kruiden naar eigen keuze
(bv paprika, Italiaanse kruiden (zonder zout!) of oosters: ketjap, sambal manis en kerriepoeder, etc)
Eventueel kersttomaatjes of ananas.
Bereiding voor vier personen
Bak de spekjes uit en schep er de gesnipperde ui en geperste knoflook doorheen en even meebakken. Daarna de krieltjes erbij voegen en bakken tot ze mooi van kleur zijn. Bestrooi met kruiden naar eigen keuze (ik kies vaak voor paprikapoeder of kerriepoeder, andere keren groene kruiden zoals tijm of Italiaanse kruiden (zonder zout! want de spek voegt al zout genoeg toe aan het gerecht).
Aan het einde pas de andijvie toevoegen, je kunt de pan van het vuur nemen en de andijvie er doorheen roeren, deze slinkt. Je kunt de andijvie ook heel even mee roerbakken. Niet al te lang, want dan wordt de andijvie te nat en te slap. Meteen serveren.
Variatietip met kerstomaatjes of ananas:
Voeg voor lekker fris en kleurig accent gehalveerde kerstomaatjes toe en bak die even mee met de aardappels, net voordat je de andijvie gaat toevoegen. Wanneer je voor de pittige wat oosterse kruiden kiest, is het lekker om wat blokjes ananas samen met de andijvie toe te voegen.
Lydia (Amsterdam)
Terug
|
|
|
Pasta met spinazie, boursin en gehakt
1 pak gewone diepvriesspinazie
rundergehakt
champignons
uitje
1 pakje boursin
spekjes
evt: cashewnoten
Spekjes uitbakken.
Gehakt rullen
Gesnipperd uitje erbij
Gesneden champignons erbij
Alles lekker bakken, dan spinazie erbij en als laatste de boursin erdoor roeren. Gekookte pasta erdoorheen roeren en eventueel de cashewnoten erover strooien.
Ik maak mijn kinderen (5 en 6) niet gelukkiger!!
Marianne van Amelsvoort, Den Haag
Terug
|
|
|
Egeltjes in het groen
Maak aardappelpuree volgens verpakking.
Drapeer de aardappelpuree op een schaal in de vorm van een kegel.
Laat je dreumissen er een blik opgewarmde mini-knakworstjes insteken als stekels. (let op de de worstjes niet te warm zijn)
Warm een blik erwten op en steek twee erwten in de neus van de egel als ogen.
De rest van de erwtjes giet je rondom de egel als gras.
Mijn 4 peuters en kleuters vinden dit nog steeds het allerlekkerste eten!
groetjes,
Roos Smits, Liessel
terug
|
|
|
Pizza maken met kids
Als basis gebruik ik altijd een pakje compleet met bodemmix en saus, maar
het kan uiteraard ook zelf worden gemaakt.
De deegbodem maak ik altijd zelf, terwijl de kinderen de ovenplaat invetten en de klontjes uit de saus roeren.
Met de mouwen opgestroopt de saus met een lepel over de bodem verdelen (even lekker aflikken natuurlijk).
Vervolgens de gesneden groente door de kinderen erop laten leggen en dan het lekkerste, plakjes ham en salami verdelen over de pizza, en natuurlijk moet de 'kok' ook even een lekker stukje worst proeven.
Nog een zakje oude geraspte kaas erover en een halfuurtje in de oven op 200C. De keuken even opruimen en smullen maar!
Fam. Van den Brink, Veenendaal
terug
|
|
|
ANDIJVIESTAMPPOT MET MAIS EN ANANAS
1 kg aardappelen
1 blikje mais
1 klein blikje ananasstukjes
2 grote uien
1 rode paprika
150g spekblokjes
1 teentje knoflook
1 grote zak gesneden andijvie
1 halve theelepel chilipoeder
1 dl melk
peper en zout
1 theelepel chilipoeder
Schil de aardappelen, was ze en kook ze met een bouillonblokje in het water gaar. Laat de ananas en mais uitlekken. Maak de uien schoon en snipper ze. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes. Pel de knoflook en pers hem. Bak de spekblokjes uit en voeg de uien, paprika en knoflook toe. Voeg dan de mais, ananas, chilipoeder en wat peper toe. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer de melk erdoor. Schep het spekmengsel en de andijvie door de aardappelpuree. Laat de stampot goed warm worden.
Variatip:
Gebruik in plaats van spekblokjes, 300 gram geruld gehakt (voeg daar dan een scheutje ketjap en paprikapoeder aan toe)
Lizette Sterk
terug
|
|
|
Pilaf / Pilav
De kleintjes vinden dit meestal erg lekker door de zoete smaak van de perziken.
Dit is geen echte Pilaf / Pilav, maar wij noemen het altijd zo.. is wel zo makkelijk.
Benodigdheden:
- Rijst
- Kipfilet
- 1 ui (1 of meer)
- Champignons (1 doosje)
- Perziken (op siroop, blik)
- Boursin of andere Roomkaas
- Zout, Peper
- Ketjap
- Eventueel Sambal
Bereidingswijze:
Kook de rijst (houd de rijst eventueel warm als deze eerder klaar is).
Snijd de ui in stukjes en de champignons in plakjes en snijd de kipfilet in kleine stukjes.
Bak in wat olie of boter de ui en champignons, haal dit zodra het klaar is uit de pan.
Bak dan de kipfilet in wat olie of boter gaar in de pan. Doe de ui en champignons er weer bij.
Breng op smaak met zout, peper, ketjap en eventueel sambal (misschien te pittig voor de kleintjes).
Laat dan de Boursin of Roomkaas erbij smelten.
Breng dit eventueel nog verder op smaak met zout, peper, ketjap en sambal.
Snijd de perziken in kleine stukjes en doe deze erbij. Voeg ook wat perzikensap toe naar smaak. Warm alles goed door.
Doe als laatste de rijst erbij en roer goed door. Je kan de rijst ook apart erbij serveren.
Eet smakelijk !
Groetjes Lizzie
terug
|
|
|
Bob de Bouwer pasta
Wij eten graag pasta... zo ook ons zoontje Dion van 2 jaar.
Toch wil ik hem graag extra groente geven i.p.v. de saus die hij
wel lust. Maar de stukjes erin niet...
Nu maak ik voor hem:
Pasta a la Bob de Bouwer (of andere leuke pasta) klaar met er door
heen een paar worteltjes. Dit samen lekker laten koken. Je kan er
nog wat gehakt door doen en je kindje zal smikkelen. In ieder geval
hier gaat het schoon op!!!
En voor jezelf... je maakt gewoon de saus klaar!!! Desnoods een
beetje saus door het gerecht van je kind als hij/zij er iets meer
smaak bij wil hebben
Thelma
terug
|
|
|
|
BOERENKOOLSTAMPPOT
Ingrediënten
1 kilo geschilde aardappelen
1 zak of 2 zakjes panklare boerenkool (500 a 600 gram)
2 maggie/bouillonblokjes
250 gram gerookte spekblokjes
1 gesnipperde ui
1 magere rookworst (of 2 afhankelijk van de liefhebbers)
3/4 dl halfvolle melk
1 eetlepel boter
2 eetlepels azijn
2 eetlepels currysaus
Peper
Bereiding:
- Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
- Doe 2 dl water, de boerenkool, de aardappelen en zout in een pan en laat het geheel, met het deksel op de pan, ± 20 minuten koken. Doe dan de rookworst bovenop de boerenkool en laat het geheel nog 10 minuten koken.
- Bak ondertussen de spekblokjes knapperig. Wanneer ze bijna klaar zijn, doe dan het gesnipperde uitje erbij.
- Neem de rookworst uit de pan en houd hem warm op een afgedekt bord.
- Giet de boerenkool en de aardappelen af en stamp ze met een stamper fijn.
- Voeg al roerend de melk en de boter toe en roer er de azijn en de currysaus door.
- Laat de stamppot op zacht vuur weer door en door heet worden en breng de stamppot op eventueel op smaak met wat peper, en indien nodig wat zout.
- Snijd de rookworst in gelijke stukken en leg die erop of serveer ze apart op een bord.
Lekker met piccalilly, zoetzure augurkjes en uitjes, of gemengd tafelzuur!
Variatietip: doe eventueel wat geraspte kaas door de stamppot.
Shirley Dijkstra, Hillegom
terug
|
|
|
Boerenkoolstampot-gezicht
Boerenkoolstampot hebben ze bij ons echt leren eten doordat ik er
een leuk gezichtje van had gemaakt.
Ik maak een mooie bal als gezicht. De rookwordt snijd ik in plakjes.
Twee plakjes gebruik ik voor de ogen en 1 voor de neus.
Ik pak halve stukjes worst voor de mond. En als haren leg ik de
spekjes neer.
En dat vinden ze altijd toch leuk om op te eten
Groetjes E. Weijers, Geldrop
terug
|
|
|
|
|
Broccoli en zalm taartje
Een heerlijk recept, bij ons vinden de kids het helemaal super.
En vis is hardstikke gezond!
Ingrediënten
5 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)
300 gram kleine broccoliroosjes (uit de diepvries, lekker makkelijk)
zalm uit blik (ongeveer 400 gram)
4 eetlepels verse slagroom
zout en peper
3 eieren
taartvorm (doorsnede ongeveer 26 cm)
boter of olie om in te vetten
Hoofdmaaltijd voor 4 personen (en het komt echt op hoor, met twee
kleine kinderen!)
Klaar in ongeveer 40 minuten (bereidingstijd ongeveer 15 minuten,
oventijd ongeveer 25 minuten).
Bereiding
Oven voorverwarmen op 225° of gasovenstand 5. Bladerdeeg ontdooien.
Broccoli kort koken (3 minuten), afspoelen met koud water en laten
uitlekken. Zalm laten uitlekken, graatjes verwijderen en in stukjes
verdelen. In een kom de zalm en broccoli mengen. Eieren loskloppen
met de slagroom, snufje zout en beetje peper. De taartvorm invetten
en bekleden met het bladerdeeg. Met een vork gaatjes in bladerdeeg
prikken. Zalmmengsel in een vorm doen en het eiermengsel erover
schenken. In het midden van de oven de taart in ongeveer 25 minuten
bakken. Lekker met een frisse rauwkost salade erbij.
Smakelijk eten allemaal!
Maureen en Julia en Leon Janssen
terug
|
|
|
|
Chocoladefondue
Mijn dreumes/peuter Mart had op zijn verjaardag een chocoladefondue.
Ik had bordjes gemaakt met daarop stukjes banaan, aardbei, druiven
en ananas en dat mocht Mart met zijn vriendjes dopen in de chocolade.
Wel goed erbij blijven, het is warm! Echter de hapjes kunnen ze
zo in hun mond stoppen het koude fruit laat de chocolade zo snel
afkoelen dat het niet heet is.
De combi fruit met wat chocolade maakt dat het niet alleen maar
ongezond is. Als je wilt zien hoe blij die dreumes er mee was kun
je op blz. 6 van de fotogalerij van april een kijkje nemen!
Dus heb je wat te vieren of wil je een paar kleintjes op een leuke
manier zoet houden, het is de moeite waard!
Haal bij de Aldi of ergens anders 4 goedkope dunne tabletten chocolade,
smelt in een pannetje en houd dat warm op een theelichtje. Laat
de kinderen dopen met fruit, eventueel kun je ook nog spekjes of
ander zacht snoepgoed gebruiken.
Het gaat weer mooi weer worden, ook ideaal voor buiten!!
Tamara Bakker, Heerhugowaard
terug
|
|
|
|
Courgette met pesto en pijnboompitten
Ons smulrecept voor 2 volwassenen en 1 kindje:
Ingrediënten
Pak verse pasta van AH
Pijnboompitjes
Olijfolie
Peper en zout
Bakje verse pesto of potje pesto Bertolli
Uitje
Courgette (2 of 3 afhankelijk van de grootte)
Eventueel: Parmezaanse kaas
Bereiding
Zet een pan water met wat zout op. Rooster intussen de pijnboompitjes
in een droge pan met anti-aanbaklaag. Fruit een uitje in de olijfolie
en voeg daarna in stukjes gesneden courgette toe. Voeg als laatste
het potje pesto en pijnboompitjes toe. Doe intussen de pasta in
het kokende water, verse pasta heeft hele korte kooktijd. En meng
alles doorelkaar. Eventueel beetje peper toevoegen, zout is waarschijnlijk
niet nodig. Beetje parmezaanse kaas erop.
Eet smakelijk!!!!!
Maria Mula, Leiderdorp
terug
|
|
|
|
Farfalle met fruit
Ingrediënten
350 g Honig farfalle
1 pakje Honig Mix voor Macaroni en Spaghetti
300 g varkensvlees, in blokjes
50 g boter
100 g wortel, in plakjes
2 uien, gesnipperd
3 tomaten, ontveld en in blokjes
50 g rozijnen
2 mandarijnen, in partjes
1 peer, in blokjes
1 perzik, in schijfjes
1 banaan, in plakjes
zout, peper
Bereiding
Bak het vlees in een braadpan in de boter snel bruin.
Fruit de ui even mee.
Voeg de mix, 1½ dl water en de groenten toe en smoor het
geheel in 10 minuten gaar.
Bereid intussen de farfalle volgens de algemene bereidingswijze
op het pak. Voeg de rozijnen, mandarijnen, peer, perzik en banaan
aan de saus toe en verwarm het geheel nog ca. 5 minuten op zacht
vuur.
Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper.
Serveer de macaroni in een voorverwarmde schaal.
Schenk een deel van de saus over de macaroni en serveer de rest
er apart bij.
Kooktip: Pas het fruit aan, aan het seizoen. Voeg in de zomer stukjes
verse perzik en abrikoos toe, in de winter wat meer peer en appel.
SMULLEN MAAR!!
Patricia Boekhout, Rotterdam
terug
|
|
|
|
Feestpasta
Een heerlijk gerecht waar vooral Jesper van 3 jaar van smult!!!
Feestpasta voor 2 volwassenen en 2 kinderen:
Ingrediënten
200 gram pasta (ongekookt), bv: spaghettini, spongebob, pastaatjes.
Bekertje boursin creme groen.
1 courgette.
1 prei.
1 grote ui.
100 gram salami of cervelaat in reepjes gesneden.
Bereiding
Snij de courgette, ui en prei klein en bak ze.
Kook intussen de pasta.
Roer de salami/cervelaat er even doorheen zodat hij snel warm wordt.
Roer de boursin creme erdoorheen.
Giet de pasta af en schep deze door de saus.
HEERLIJK!!!!!
PS: je kan de salami/ cervelaat ook vervangen door gehakt.
Sabine Bom, Wijchen
terug
|
|
|
|
Gebakken slibtongetjes
Mijn kindjes zijn wonder boven wonder dol op gebakken vis, maar
favoriet zijn toch wel de gebakken slibtongetjes! Heel eenvoudig,
snel en gezond!
Wij nemen voor 2 volwassen en 2 peuters:
Ingrediënten
8 slibtongetjes
Bloem
Viskruiden (kant en klaar in bus)
citroensap en/of olie met citroenaroma
Bereiding
Dep de slibtongetjes even droog met keukenpapier. Bestrooi de vis
aan beide kanten met viskruiden. Vul een bord met bloem en haal
de vis erdoor.
"vis moet zwemmen" dus bakken in aardig wat boter of olie.
In een paar minuten aan beide zijden bruin bakken en aan einde van
de baktijd wat citroensap of olie met citroenaroma erover sprenkelen.
Houd tijdens het bakken een schaal warm in je oven waar je de visjes
in overdoet (met de saus!!) Bedek deze met folie wanneer je ze in
de oven warm houdt. (ca. 100°C is meer dan voldoende, anders
bakt de vis door!) Wanneer alle visjes in de schaal liggen eventueel
nog extra besprenkelen met wat citroensap.
Gebakken aardappeltjes erbij (eventueel uit de oven) en salade
of boontjes. Smullen maar!!
Jolanda Brugmans, Breda
terug
|
|
|
|
Gehaktballen
Onze kleine man (Nickey Vet 5 jaar) is gek op mama´s gehakt
ballen.
Ingrediënten
Neem rundergehakt en neem 1 zakje nasi kruidenmix, dit is genoeg
voor 1 kilo gehakt.
Bereiding
Laat de kruidenmix in een klein beetje lauw water wellen. Doe dit
door het gehakt heen. Lekker bakken en klaar zijn de ballen.
Francisca Vet, Almere
terug
|
|
|
|
|
Oma's Zoete Gehaktballetjesschotel
(Gehaktballetjes met sperzieboontjes
en perzik)
Ingrediënten
1 zakje gehaktkruiden
500gr gehakt
1 blik perziken
2eetlepels boter
500gr sperziebonen
1 zakje Koe-Loe-Yuk Sausmix (Conimex)
2dl water
Bereiding
Het gehakt kruiden naar eigen smaak en daarvan 16 balletjes draaien
10 min bakken. De perziken in stukken snijden. De Gehaktballetjes
uit de pan halen en even warm houden. Doe het water bij het vet
in de pan en de schoongemaakte sperzieboontjes. Laat dit 20 min
smoren
Roer de sausmix door de sperziebonen en voeg perzik en gehaktballetjes
toe. Kruid eventueel nog naar smaak met bijvoorbeeld Ketjap Manis
of Sambal. Het geheel 5min opwarmen. Serveren met krieltjes of rijst.
Oma Lont, Groningen
terug
|
|
|
|
Gele rijst met vis
Een lekker recept waar Jesper van 3 jaar van smult!!
Voor 2 volwassenen en 2 kinderen.
Ingrediënten
200 gram rijst (ongekookt)
400 gram kabeljauw of koolvis
1 grote ui
1 courgette
1 prei
1 bekertje finesse creme fraiche
2 eetlepels mosterd (niet die hete!!)
Bereiding
Snij en bak de groenten.
Bak dan de vis. Hij moet uit elkaar vallen. Doe de groenten erbij.
Doe er een heel bekertje creme fraiche bij en 2 eetlepels mosterd.
Giet de rijst af en gooi deze erbij. Goed roeren en klaar!!!
HEERLIJK!!
Sabine Bom, Wijchen
|
|
|
|
|
HACHEE / STOOFVLEES
500 a 600 gram in blokjes gesneden rundvlees
2 grote uien, fijngesneden
1 teentje knoflook
azijn
1 bouillonblokje
1 laurierblaadje
1 eetlepel tomatenketchup
2 kruidnagels (eventueel achterwege laten, kinderen vinden het soms niet lekker)
kruiden: paprikapoeder, kaneelpoeder, peper, worcestersaus
boter of olijfolie
- Smelt de boter of verhit de olie en schroei de blokjes vlees snel rondom dicht, laat een beetje bruin bakken en voeg de gesneden ui toe.
- Tijdens het fruiten van de ui voeg ik de kruiden toe: een eetlepel paprikapoeder, gemalen peper, het geperste teentje knoflook, een scheutje worcestersaus, laurierblad, een snufje kaneelpoeder en eventueel de kruidnagel.
- Voeg wanneer de ui gefruit en gelig is, de eetlepel tomatenketchup toe, een flinke scheut azijn en de bouillonblok.
- Voeg zoveel warm water toe tot het vlees net onder staat.
- Laat het vlees in de snelkookpan (naar mijn ervaring is het vlees dan malser, zelfs mager soepvlees!) onder hoge druk ca. 30 tot 45 minuten op een gematigd vuur gaarkoken.
In een gewone braadpan ca. 1 uur stoven.
Wanneer het klaar is, en je vindt de hachee te dun, kun je het binden door wat van de saus uit de pan te nemen en dat te vermengen met een eetlepel maizena. Doe het terug in de pan en roer goed door.
Vindt je het geheel te dik, voeg dan rustig weer wat extra water toe. Wanneer je graag wilt dat het vlees uiteen valt in 'draadjes' roer dan simpel weg goed door de pan.
Variatietips:
- voeg eventueel een a twee in blokjes gesneden appel toe tijdens het fruiten van de ui. Heerlijk!
- voeg i.p.v. water, witte droge wijn of voor Vlaams stoofvlees een flesje (wit)bier toe.
- extra kruiden: Provinicaalse kruiden.
L. Rauwbraken
terug
|
|
|
HUTSPOT / Wortelstamp
Bijna alle kinderen, maar ik denk eigenlijk jong én oud, zijn dol op de oerhollandse 'wortelstamp'!
1 kg aardappels
700 tot 1 kilo (winter)penen gesneden
300 gram uien gesneden
zakje kruiden voor Hutspot (bv Knorr of Verstegen)
melk
(room)boter
Schil de aardappels, snijd ze in vieren en doe ze in een grote pan met een kleine laag water. Doe daar bovenop de kleingesneden penen, en dan de uien. Voeg géén zout toe! Kook het gaar, prik voor de zekerheid eventueel even in de aardappels om te zien of ze gaar zijn. Giet dan de groenten af. Stamp de groenten fijn en meng er de kruidenmix, een scheutje melk en een klontje boter door. Klaar!
Heerlijk met hachée, gebakken speklapjes of een balletje gehakt!
groetjes,
Heleen Sparrendonk
terug
|
|
|
Mexicaans rijstgerecht
Feest als dit op tafel komt (en klaar in 15 minuten!):
(voor 4 personen)
2 pakjes cervelaat
1 blikje mais
1 rode paprika
3 bosuitjes
tacokruiden
rijst (voor 4 pers)
Snij de rode paprika en de cervelaat in kleine vierkantjes. Snij de bosui fijn.
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Bak de paprika in een pan met een beetje boter. Als de rijst bijna klaar is de cervelaat, bosuitjes en mais bij de paprika voegen en meebakken totdat het warm is. Rijst afgieten en even meebakken met de rest. Op smaak brengen met de tacokruiden.
In het orignele recept bak je de rijst samen met de tacokruiden met steeds kleine beetjes water, echter bij ons staan de tacokruiden op tafel. Mijn zoontje van bijna 2 krijgt een heel klein beetje kruiden voor de vorm, mijn dochter van bijna 6 krijgt iets meer en wij maken zelf het gerecht er lekker pittig mee.
Monique |
|
|
Kinderpasta
Ons recept waar vooral de kids van smullen is heel gemakkelijk en
het staat zo op tafel.
Ingrediënten
kinder pasta of macaroni
3 ons gehakt.
1 blikje lupac (blik boterhammenworst)
1 pond verse tomaten of 2 blikjes hele tomaten.
champignons
paprika
uitje
1 teentje verse knoflook.
wat kruiden naar smaak.
Bereiding
Kook de pasta gaar.
Het uitje fijn snipperen. Doe wat olie of boter in de koekepan of
braadpan. Uitje in de pan en het teentje knoflook erbij uitpersen.
Daarna de gehakt erbij en de gehakt rullen. Vervolgens de paprika
( kleine stukjes) erbij en de champignons. Dan de lupac (boterhammenworst
in kleine blokjes) erbij. Vervolgens de tomaten (de verse eerst
even in heet water zodat ze zacht worden) erbij.
Alles even lekker laten prutelen.
Lekker over de pasta .
Heerlijk en zo klaar.
De kids zullen ervan smullen.
J. van Velzen, Leiden
terug
|
|
|
|
Kip broccoli in mosterd-room-saus
Ingrediënten
Rijst voor 4 personen
300 gram kipfilet
bakje spekreepjes
2 eetlepels mosterd
2 uien
500gr. Broccoli
klein blikje erwten
1 bekertje (slag)room
bouillonblok
2 teentjes knoflook
Bereiding
Snij de kip in stukjes en bak deze. Voeg na een paar minuten de
spekreepjes, uien en knoflook toe.
Bak dit enige tijd, Kook ondertussen de broccoli beetgaar. Verkruimel
het bouillonblok boven het kipmengsel.
Voeg de room toe. Roer dit goed tot alles goed vermengd is. Voeg
tot slot de erwten en de mosterd toe.
Onze dochter Rosan (2jaar) is dol op alles waar mosterd doorheen
zit. Mosterdsoep vind ze heerlijk en als hoofdgerecht is dit wel
haar favoriete gerecht.
Groet
Anneke Emmink
terug
|
|
|
|
Kipfilet a la Milan
Bereiding
Stukjes kipfilet, gemarineerd in kerriepoeder, bakken. Courgette,
wortels, sperzieboontjes roerbakken in Terriyakisaus zoet, doe als
alles klaar is kip en groentes om en om aan een stokje, en smullen
maar!!!!
M. Snoeijer, Dedemvaart
terug
|
|
|
|
Krachtpatsers
Ingrediënten
1 kg broccoliroosjes
750 g bloemkoolroosjes
1 liter water
1 afg. tl zout
100 g boter of margarine
100 g paneermeel
Bereiding
De broccoli-en bloemkoolroosjes grondig onder koud stromend water
wassen. Water met zout in een pan aan de kook brengen, de groenten
hierin doen en met het deksel op de pan op een laag vuur ca. 20
minuten laten koken.
De boter of margarine in een pan smelten, het paneermeel toevoegen
en zo lang roeren tot dit goudbruin is.
De bloemkool en broccoli met een schuimspaan uit de pan nemen, over
borden verdelen, het warme paneermeel daarover verdelen en meteen
serveren.
Voor de variatie:
Voor een heerlijke garin de groenten in een ingevette ovenschaal
doen, met het paneermeel bestrooien, met 4-6 plakken kaas, bijvoorbeeld
Goudse kaas, beleggen en ongeveer 5 minuten onder de voorverwarmde
grill gratineren.
Linda Visser, Uitgeest
terug
|
|
|
|
Pasta Carbonara met tomatensalade
Dit is het favoriete maaltje van Sanne (3) en Robin (1,5). Ze lusten
er wel pap van! Het liefst willen ze ook nog de 'soep' opeten (de
dressing van de tomaten). Maar dat lijkt me niet zo gezond...
Ingrediënten
300 g pasta (spaghetti, macaroni, tortelini of tagliatelle)
250 g gerookte spekblokjes
bakje champignons
1 ui
1 a 2 teentjes knoflook (naar smaak)
200 ml (slag)room
2 eierdooiers
50-100 gr geraspte kaas
zout, peper, provinciaalse kruiden
Bereiding
Kook de pasta beetgaar. (in eventueel een bouillonblokje)
Bak de spekblokjes in een lepel olijfolie (mag zonder olie!) uit
en bewaar ze opzij. Bak de gesnipperde ui in een eetlepel olijfolie
glazig. Voeg dan de champignons, de knoflook, en de kruiden toe
en bak het gaar in ca 2 a 3 minuten. Voeg dan de spekblokjes toe.
Klop de (slag)room en eierdooiers luchtig en voeg dan de kaas (naar
smaak tussen de 50 en 100 g) toe. Schenk dit bij de spek en champignons
en roer tot de kaas gesmolten is. Even proeven en naar smaak peper
en zout of kruiden toevoegen.
Meng de pasta er doorheen.
Serveren met een frisse tomatensalade. Snijd enkele tomaten in blokjes
(makkelijk voor de kleintjes), maak een dressing van olijfolie en
wat zout, peper en oregano. Eventueel olijfjes en kappertjes erbij
(vinden die van mij namelijk heerlijk). Klaar!
Bij ons lusten ze er wel pap van, papa en mama ook!
Claudia van den Broek, Zwolle.
terug
|
|
|
|
Pasta met spinazie en zalm
Voor 2 volwassenen en 2 kinderen (tenminste die van mij).
Ingrediënten
250 gram fusilli pasta
2 pakken diepvries spinazie (zonder creme)
250 gram zalmreepjes (gerookte zalm)
20 groene olijven (door de helft snijden)
8 a 10 gedroogde tomaten uit olie (in vieren snijden)
3 lepels pesto
Bereiding
Kook de pasta.
Maak de spinazie klaar volgens verpakking.
Als de pasta klaar is, terug in de pan, dan pesto erbij, de zalmreepjes,
de olijven en de tomaten.
Alles goed warm laten worden. De zalmreepjes kleuren nu lichtroze
en worden gaar.
Daarna de spinazie erbij doen. Goed roeren en aan tafel.
Erg lekker en erg makkelijk. Kinderen lekker zelf laten eten. krijg
je leuk fotomateriaal van.
Melanie de Kater
terug |
|
|
|
Pasta met zalm
2 Blikken (rose of rode) zalm en deze ontdoen van de graten, daarna grovere stukken maken hiervan. In een pan heet water koken en dan macaroni naar keuze koken (voor onze kids zijn de wokkels en Bob de Bouwer favoriet!) Scheutje olie erbij tegen het plakken van de macaroni..
Als je de zalm warm gemaakt hebt in een pan en wat olie doe je er gesneden peterselie door en een groot blik gepelde tomaten.. Onze mama doet het erg makkelijk met gedroogde peterselie en giet de saus niet van de tomaten af maar gewoon erdoor; gelijk de vitaminen erbij dus..
Wij vinden knoflook erg lekker dus gaat ook een teen of 3 doorheen en brengen het verder op smaak met wat zout en peper.. Pili pili pepertjes deed mama er wel door toen ze ons nog niet had maar omdat onze magen er niet zo goed tegen kunnen laat ze dat tegenwoordig eruit.. Je kunt er voor kiezen om er zelf nog een salade bij te eten maar wij houden er zelf niet zó erg van..
Deze macaronisalade is warm érg lekker maar kan ook goed als koud gerecht gegeten worden.
Familie Fokken, Huizen
terug
|
|
|
Preiprol, de favoriete familiestamppot!
Dit recept is onze favoriete familiestamppot, al 2 generaties lang..
Ingrediënten
1 kg aardappel
800 g gesneden en gewassen prei (mag minder maar wij vinden het
lekker wanneer de prei overheerst)
250 g magere spekblokjes
3 hardgekookte eieren
100 g geraspte kaas
azijn
zout, peper, (wij voegen ook kerriepoeder toe!)
boter (evt. wat melk)
Bereiding
Kook de aardappels met de in ringen gesneden prei erop in weinig
water met een bouillonblokje. Bak ondertussen de spekblokjes uit
tot ze lekker knapperig zijn. Kook de eieren.
Giet de aardappel en prei af. Stamp deze fijn met een klontje boter
en eventueel een scheutje melk of room. Roer er de geraspte kaas
en uitgebakken spekblokjes door. Kruiden met peper, zout, kerriepoeder
(als je dat niet lust mag ook nootmuskaat) en een flinke scheut
azijn (proef en voeg beetje bij beetje meer toe naar smaak, wij
houden wel van flink wat azijn). Snijd de eieren in stukjes en roer
door de stamppot. Klaar en smullen maar
Mama van Jelle en Sil
terug |
|
|
|
Prei - stamppot
Een heerlijke stampot voor klein! en groot (succes gegarandeerd).
Ingrediënten
10 goede kruimige Aardappels
Prei (diepvries of vers; 2 grote)
Gehakt (rund)
Geraspte kaas
Genoeg voor een gezin van vier!!! het gaat er in als koek hier!
De totale bereidingstijd = ongeveer 20 min.
Bereiding
Aardappels schillen en op de gebruikelijke manier 20 min koken.
Ondertussen gehakt rullen en aanbraden, prei in ringetjes snijden
en tezamen met gehakt roerbakken. De aardappels stampen en de gehakt
en prei toevoegen, dit door elkaar roeren geraspte kaas toevoegen
en goed mengen zodat het 1 massa wordt met kaasdraadjes.... Het
ziet er misschien wat klef uit maar smaakt heerlijk!! Succes en
eet smakelijk.
Sandra
terug
|
|
|
|
Rommeltje
Mijn dochtertje van bijna 4 is dol op mijn "rommeltje",
zo noemen we het ha ha.
Ik heb gemerkt dat ze veel liever rauwe groenten eet dan gekookt
dus kwam ik op het volgende idee.
Ingrediënten
Koop verschillende soorten groenten die je kunt wokken zoals: wortels...uien....boontjes...peultjes
en kool. Je hebt ook kip en ketjap nodig.
Bereiding
De groenten klein snijden....eerst de kip gaar bakken (in stukjes)
en dan de groenten erbij wokken.
Als laatste gooi je er een flinke scheut ketjap bij.
Dat maakt het geheel zoetig en daar houden de kids van.
Lekker wat aardappeltjes erbij en ze smullen ervan ZEKER WETEN!!!!
En omdat het vanalles door elkaar is vraagt Indy altijd:
" mama wanneer krijg ik weer jouw rommeltje ha ha"
Patricia van Moorsel, Helmond
terug
|
|
|
|
Spaghetti met zalm en garnalen
Een bij ons altijd succesvol recept. Zowel onze peuter van bijna
drie als het dreumesje van 1.5 jaar eten dit recept met veel plezier!
Ingrediënten
spaghetti
gerookte zalmsnippers
garnalen
slagroom
courgette
tomaten
groene kruiden (dille of italiaanse mix)
Bereiding
spaghetti koken
tomaten heel fijn snijden
courgette snijden en even koken
Als spaghetti klaar is dan alle andere ingrediënten door de
spaghetti roeren (dus de zalm, garnalen, tomaten, courgette en slagroom).
Beetje kruiden erover.
Naar behoefte kan het nog eventjes op een zachte pit opgewarmd worden
maar bij ons verhoogt de lauwheid (doordat alles door elkaar is
geroerd en o.a. de tomaat niet verwarmd was) waarschijnlijk juist
de smakelijkheid van het recept. We hoeven niet te blazen!
Smakelijk eten!
Monica van der Velden,
terug
|
|
|
|
Sperzieboontjes, peultjes, snijbonen of
spruitje roerbakken/stoven
Onze kinderen vinden boontjes het allerlekkerst en dan liefst op
"zijn Grieks". Snijbonen of sperziebonen, kan allebei!
Wanneer je snijbonen neemt, snij deze dan in vierkantjes (ca. 2
cm lang)
Ingrediënten
1 ui
1 grote of 2 kleine tomaten
1 bouillonblokje
400 á 500 gram sperziebonen, peultjes, snijbonen of spruitjes.
Peper en dille
Bereiding
Maak de bonen schoon (breek de sperziebonen of snijd de snijbonen
in stukjes). Snipper de ui en snij de tomaten in stukjes.
Verhit een beetje olie in een hapjespan (brede bodem) en fruit daarin
de ui glazig. Voeg dan de tomaat erbij en laat even mee bakken tot
ze zacht worden. Doe dan het bouillonblokje erbij en als het is
gesmolten de bonen er even doorheen mengen. Doe er dan zoveel water
bij dat de bonen bijna onderstaan. Breng aan de kook en vervolgens
op een zacht vuurtje gaar pruttelen. Wanneer de bonen bijna gaar
zijn (en de saus ingedikt) doe er dan de dille en peper doorheen.
Deze groente kan bij zowel aardappelgerechten als rijst. Stukje
vlees of vis erbij. Klaar.
Irini van Dijk, Schiedam
terug
|
|
|
|
Spinazie-stamppot met pesto
Benodigdheden voor 2 personen:
Kruimige aardappelen
1 pak bladspinazie
Scheutje melk
Scheutje olijfolie
Groene pesto van Bertolli
Romige geitenkaas
Pijnboompitjes
Ontbijtspek
Kook de aardappelen gaar en stamp ze met de melk, olie en pesto fijn. Spinazie bereiden volgens het pak en erdoor roeren. Dit goed doorwarmen. Ondertussen pijnboompitjes bakken en de ontbijtspek uitbakken, zodat ze lekker krokant zijn.
Spinaziestampot serveren met wat pijnboompitjes en de geitenkaas erover heen gestrooid en de ontbijtspek niet te vergeten wat die geeft er een heerlijke smaak aan!!!
Eet smakelijk, mijn zoontje van 14 maanden vind het ook heerlijk.
Lisette.
terug
|
|
|
Spongebobpasta
Ik ben mama van 2 kids, een dochter van 11 en een zoon van bijna
5. De jongste eet 's avonds altijd erg slecht. Ja pannekoeken en
pizza gaat er wel in maar jammer genoeg voor hem eten we dat 1 keer
in de maand. Spaghetti of macaroni vind hij ook niets maar wel als
ik het met Spongebob pasta maak.
Ingrediënten & Bereiding
Neem een pakje knorr macaroni kaas saus, hamblokjes en heel veel
champignons.
Doe daarbij dus de Spongebob macaroni met veel geraspte kaas er
over heen.
Het is lekker en voor mijn gevoel voedzaam en gezond.
Melissa van der Bol, Den Haag
terug
|
|
|
|
Spinazietaart
Onze kleine man Yarno (bijna 4) is helemaal gek op spinazietaart!
Ingrediënten
1 taartvorm
bladerdeeg ca. 7 plakjes
2 eieren
wat melk voor een omelet
1 pak spinazie
wat kaas
Oven
Bereiding
Ontdooi de spinazie en laat deze uitlekken in een vergiet.
Ontdooi de bladerdeeg plakjes. Bak de omelet.
Boter de taartvorm in met wat boter, bekleed hem dan met de bladerdeeg.
Op de bodem leggen we daarna de omelet, daarop de spinazie, dan
plakjes kaas zodat de spinazie helemaal bedekt is!
De oven moet voorverwarmd zijn, kijk voor de temperatuur op de verpakking
van de bladerdeeg!
In de heteluchtoven is het 210 graden. Plaats de taartvorm in het
midden van de oven en laat dit zo'n 20 min. bakken tot de bladerdeeg
een mooie goudbruine kleur heeft!
Een gegarandeerde hit!
Masja Rademakers, Kerkrade
terug
|
|
|
|
Spruitjes (maar dan lekker)
Ik heb gelukkig totaal geen last van lastige eters. Mijn kids lusten
gelukkig bijna alles. Toch heb ik een heel lekker receptje voor
spruitjes waar onze kids dol op zijn.
Ingrediënten
Spruitjes
Rozijnen
Walnoten
Bereiding
Ik kook de spruitjes normaal gaar, maar voordat ik ze opdien roer
ik er rozijnen en gemalen walnoten doorheen, waardoor het de sterke
smaak van de spruitjes neutraliseert.
Ik heb helaas geen digitale camera, maar u kunt zich voorstellen
dat het er heel smakelijk uitziet.
M. Simons, Velden
terug
|
|
|
|
Spruitjes (van opa en oma)
Onze kleinkinderen van 4 en 2 lusten thuis geen spruitjes maar bij
opa en oma wel. Hoe dat komt zal ik vertellen.
Ingrediënten
Spruitjes
Spek
Bereiding
Maak de spruitjes schoon en snijd ze door de helft.
8 minuten koken in een klein laagje water in de magnetron. Oma doet
er uitgebakken spekjes door en smullen maar.
Met aardappel puree gaat het erin als koek.
PS. De meesten laten de spruiten te lang koken en dan wordt de smaak
te sterk voor de kinderen.
S. Dusoleil, Hellevoetsluis
Spruitjes met uien en champignons
Dit vinden de kindertje en de grootouder ook ontzetten lekker.
Spruitjes, uien en champignons in de blender fijnmaken. Ondertussen gehakt in de koekenpan met wat olie rullen.
Als dat gaar is, de groente uit de blender toevoegen met wat Mexicaanse kruiden naar gelang.
Spaghetti of rijst of aardappelen en klaar. De pietemientjes gaan heerlijk naar binnen.
Met vriendelijk oma Vliegtuig
terug
|
|
|
|
Surinaamse pastei voor kids
Ingrediënten
1 blik worteltjes/dopperwtjes
uien
knoflook
3 stukken kipfilets
3 eieren
bladerdeeg
2 vleestomaten
ketjap asin
ketjap manis
scheutje zoete chilli saus
peper
kippenbouillon
bladerdeeg
pindakaas
Bereiding
Verwarm de oven voor en kook de eieren.
Kook de kipfilets gaar in de kippenbouillon en snij deze in stukjes.
Ontvel de tomaten en snij deze fijn.
Snij de uien en knoflook fijn en bak ze glazig. Voeg de kipfilets,
tomaten, blik doperwten en worteltjes toe en een scheutje van de
kippenbouillon. Laat het even sudderen.
Voeg dan een scheut zoete chilli saus, de ketjap asin en manis toe.
En schep het goed om en om.
Pel de eieren snij ze in stukjes en voeg ze toe. Als laatste voeg
je een flinke lepel pindakaas toe.
Bekleed de springvorm met bladerdeeg en stort daar de massa in.
Nu nog even in de oven.
Linda Visser, Uitgeest
terug
|
|
|
|
Witte bonen in tomatensaus
Ingrediënten
1 potje witte bonen in tomatensaus
1 prei
1 paprika
1 bakje champignons
1 blikje perziken
spekblokjes
stokbrood
Bereiding
Bak de spekblokjes in een pan zonder boter even aan.
Voeg de in stukjes gesneden prei, paprika en champignons toe.
Als laatste de witte bonen en de perziken toevoegen en goed warm
laten worden.
Heerlijk met een stokbroodje.
Eet smakelijk.
Fam. Broens, Nijverdal
terug
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
STOOFPEERTJES (4 personen)
Maak van ca. 20 kleine geschilde stoofpeertjes (steeltjes laten zitten), 1 fles rode (vruchten)wijn of port, veel suiker (ca. 1 kopje), 1 zakje vanillesuiker, theelepel gemalen kaneel, kaneelstokje en wat kardemonpoeder een pan met mooie rode stoofpeertjes.
Alles tezamen in ca. 2,5 uur gaar laten sudderen, eerst op hoge vlam en daarna op middelhoog vuur, met de deksel half op de pan. Op het laatst hoge vlam en laten inkoken tot het restvocht stroperig wordt.
Neem mooie dessertbordjes en bestrooi met poedersuiker.
Leg 3 kleine (ijslepel) bolletjes kaneelijs (stoofpeer/kaneelijs is nog beter) op het bordje.
Garneer met sneeuwheuveltjes van witte meringue-schuimpjes (bij de snoepjes in de supermarkt), leg op elk bord 2 warme stoofpeertjes erbij en garneer het ijs en de merigue met de stroperige saus van de stoofpeertjes.
Het ziet er heerlijk uit en wordt bij mij thuis door iedereen heerlijk gevonden en het is een echt winters (en feestelijk) nagerecht.
(Ook leuk: het hele huis ruikt heerlijk naar de stoofpeertjes)
Kathalijne Knoester, Houten
terug
|
|
|
Pannekoekwrap (dessert; 4 personen)
Hallo Lekkerbekken,
Hierbij sturen wij jullie ons lekkerste recept. Mama Wilma maakt het en zoon Terrence smult ervan. En over een paar jaar kan Terrence het zelf maken. Al dan niet met Wilma's hulp.
Benodigdheden:
1/2 pak (= 250 gram) pannenkoekmeel
4 dl chocomel
1 ei
1 eetlepel cacao
Boter
125 gram verse roomkaas met ananas (Buko)
2 eetlepels sinaasappelmarmelade
2 kleine rijpe bananen
Klop een glad beslag van de pannenkoekmeel, cacao, chocomel en ei en bak hiervan in boter 4 grote, maar dunne pannenkoeken. Besmeer de pannenkoeken eerst met roomkaas en daarover een beetje marmelade. Snijd de bananen in plakjes en leg die halverwege de pannenkoeken in een rijtje over elke panenkoek. Rol de pannenkoeken op om de banaan heen. Leg de pannenkoekwraps nog even in een met boter ingevette ovenschaal en houd ze tot gebruik warm in de oven op 80 graden.
Of verwarm ze vlak voor het gebruik even in de magnetron. De verse roomkaas mag hierbij best een beetje uit de pannenkoekwraps wegsmelten.
Wilma van Altena, Uithoorn
terug
|
|
|
Bananenboot met sinaasappelzeilen
Omdat kinderen liever snoep dan fruit eten, heb ik een recept van
fruit gemaakt. Dit eten mijn kinderen van 6 en 2 heel erg graag.
Op deze manier eten ze toch elke dag voldoende fruit. Mijn recept
is als volgt:
Ingrediënten
1 banaan
5 partjes sinaasappel
5 druiven
1 sateprikker
2 cocktailprikkers
Bereiding
Prik aan de sateprikker om en om 3 druiven en 3 partjes sinaasappel.
De bolle kant v.d. sinaasappelpartjes moet naar beneden wijzen.
Prik aan iedere cocktailprikker een druif en een partje sinaasappel.
Leg de banaan met de bolle kant op een dienblad en prik de sateprikker
met fruit in het midden van de banaan. Prik aan beide kanten van
de sateprikker een cocktailprikker met fruit en klaar is de boot.
Dan meteen serveren.
EET SMAKELIJK
Greetje Laamri, Amsterdam
terug
|
|
|
|
Crème brûlée
Ingrediënten
600 milliliter slagroom
1 theelepel(s) oranjebloesemwater
royaal nootmuskaat
geraspt 8 grote eidooiers
3 eetlepel(s) fijne kristalsuiker
6 eetlepel(s) rietsuiker
4 velletje(s) eetbaar bladgoud (verfwinkel)
Benodigdheden
Taartvorm (Ø 20 cm) crème brûlée brander
Zet de taartvorm minimaal 20 min in de vriezer. Breng room, oranjebloesemwater en flink wat geraspte nootmuskaat op matig vuur tegen de kook aan. Klop de eidooiers en de kristalsuiker in een kom en giet er al kloppend de room bij. Doe het mengsel terug in de schoongemaakte pan. Laat op matig vuur in ca 10 min onder voortdurend roeren binden. Wanneer het mengsel dik genoeg is, rasp je er nog wat nootmuskaat over en giet je hem in de ijskoude taartvorm.
Laat afkoelen en zet hem in de koelkast tot hij echt helemaal koud is. Strooi er de rietsuiker over en ga er met de brander over tot er een schildpad-achtig gekarameliseerd pantser op ligt. Breng met een kwastje of, nog makkelijker, met je vingertoppen her en der bladgoud aan op de harde laag. Druk het zachtjes aan en strijk het glad.
Terug
|
|
|
Kinder Tiramisu
Ingrediënten (voor 2 personen)
8 lange vingers
2 eetlepels diksap aardbeien en kersen of exotische mix
2 eetlepels water
2 dl vanillevla
1 dl slagroom
1 theelepel suiker
2 theelepels Johannesbroodpitmeel
Bereiding
Leg vier lange vingers naast elkaar op een bordje. Vermeng de diksap
door het water en verdeel dat over de lange vingers.
Klop de slagroom met de suiker en Johannespitmeel, door de slagroom.
Pitmeel en suiker in een kom oen en met de handmixer op stand 1
mixen totdat de room stijf is. Doe de vla in een kom en meng de
slagroom erdoor.
Verdeel op de bordjes wat vla met room over de lange vingers. Zet
de bordjes een uur in de koeling voordat je ze opdient.
Je kunt ook nog verse vruchten zoals aardbeien of ananas op de
lange vingers leggen voordat je de slagroomvla erop doet.
Mijn dochter Sanne van bijna 3 vindt dit het lekkerste toetje dat
er bestaat!
Het is echt een aanrader !!!!!!!!!!
Mellanie Bus, Westervoort
terug
|
|
|
|
|
|
|
EIERRAGOUT MET FRANSE KAAS (4 personen)
Ingrediënten
3 eieren
2 eetl. kruidenkaas (Boursin of Paturain)
3 dl. Groentebouillon
4 eetl. bloem 2 eetl. boter/margarine
1 theel. Worcestershiresaus
peper, zout
4 pasteibakjes (kant-en-klaar)
verse bieslook
Bereidingswijze
Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in partjes. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer het door elkaar. Giet de bouillon beetje bij beetje in de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Voeg de eieren, de kruidenkaas en de Worcestershiresaus toe en verwarm het geheel. Breng de ragout op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor om de pasteibakjes warm te maken, volgens de voorschriften op de verpakking. Serveer de ragout in de vier warme pasteibakjes. Strooi er ter garnering wat fijngeknipte bieslook overheen.
Ilse Verhoeven, Drunen
terug
|
|
|
Croque Mickey Mouse
Peutertjes helpen graag mee met het maken van de croque Mickey
Mouse die je op een eenvoudige manier kan maken.
Knip oren van Mickey uit brood
snijdt een banaan in schijfjes
boter aan de boterhammen
de banaan en bruine suiker tussen de boterhammen
dit bakken ofwel in de pan ofwel in een croquemonsieur ijzer
(tosti-ijzer).
Laat ze de croque versieren met hagelslag, chocoladesaus of slagroom
en ze zijn helemaal in de wolken. Klaar voor een smulfestijn
Karin Maes, Hoboken (B)
terug
|
|
|
|
Pindakaastaartjes
Ingrediënten
1 boterham
beetje pindakaas
6 plakjes komkommer
1 tomaat
paar plakjes kaas
beetje mayonaise
Bereiding
Wit of bruin brood (naar smaak) besmeren met een dun laagje pindakaas,
plakjes komkommer erop heel dun mayonaise erop, kaas en plakjes
tomaat erbovenop, mooie puntjes op de tomaat, in stukjes snijden
en je hebt een smulboterham, ofwel pindakaastaartjes,..
Luna/mamma van den broeck, Geervliet
terug
|
|
|
|
Tonijn-bootjes
Mijn zoontje at gisteren met heel veel smaak een geroosterd boterhammetje
met daarop tonijnsla:
Ik opende een doosje tonijn in eigen nat, deed er mayonaise en peterselie
bij, mengde alles goed en deed dit op zijn toastje.
Ik sneed de boterhammetjes in hoekjes en vertelde dat het lekkere
bootjes waren.
Joke Dehaeze, Belgie
terug
|
|
|
|
|
|
|
Hartige oliebollen
Ingrediënten
2 zoetzure appels
1 eetlepel citroensap
1 pak oliebollenmix
250 gram walnoten, grof gehakt (zijn de kinderen te klein dan is
het ook erg lekker met fijn gesneden wortel etc.)
250 gram kaas in kleine blokjes
1 theelepel uienpoeder
0.5 theelepel peper
frituurolie
Bereiding
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees
in kleine stukjes. Besprenkel ze met citroensap. Bereid het oliebollenbeslag
volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg de kaasblokjes,
stukjes appel, gehakte walnoten, uienpoeder en peper toe. Laat het
beslag afgedekt op een warme plaats ca. 45 minuten rijzen.
Verhit de frituurolie tot ca. 170 °C. Schep met 2 eetlepels
(of een ijstang) 4 bollen beslag in de hete olie en frituur de oliebollen
in ca. 10 minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Bak de rest van de oliebollen op dezelfde wijze.
Lekker met poedersuiker.
Familie R. Jansen, Aalten
terug
|
|
|
|
Rice Crispies taartje met Marshmallows
Ingrediënten
3 eetlepels roomboter
6 kopjes Rice Crispies (Kellogs)
40 Marshmallows
Theelepel vanillesuiker
Pan, liefst met Teflon bodem of een wok;
Bord of schaal (diep);
Houten lepel.
Bereiding
Smeer een schaal/bord in met een beetje boter, alvorens je verder
gaat met het recept.
Doe de boter & vanillesuiker in de pan en laat dit op een heel
laag vuur smelten, doe vervolgens de 40 Marshmallows in de pan.
Blijf dit roeren tot er een gladde massa ontstaat. Dit kan best
een minuut of 5 duren.
Haal de pan met de gladde massa van het vuur en schep er kopje voor
kopje de rice crispies doorheen.
Let op, het is best even zwaar aan de armen!!!
Is het geheel door elkaar gemixt, schep het dan over in de schaal
en druk het geheel even aan. Het aandrukken gaat het beste met de
blote handen, smeer wel even wat boter op je handen.
Als het geheel goed is aangedrukt, moet je dit even een uurtje in
de koelkast laten staan.
Een uur later haal je de schaal uit de koelkast en kun je de taart
in stukken snijden met een scherp mes. Let op, het is heel machtig
om te eten, dus houd de stukken klein.
Smakelijk Smullen!!!
Sharon de Boer, Leliestad
terug |

 |
|
|
|
PLETSKE(SKOOK)
Een “Pletske” is Limburgs voor een dun koekje of biscuittje. Een soort gebak dat bestaat uit in koffie geweekte biscuitjes, mokkacrème en chocola. Er komt geen oven aan te pas, is snel klaar en de kinderen eten hun vingers er bij op.
Ingrediënten:
-
theebiscuit (drie pakjes, afhankelijk van de grootte van de taart);
- 250 gram boter;
- 250 gram bruine basterdsuiker;
- Chocoladehagelslag;
- Vers gezette sterke koffie
Bereiding:
Meng de boter en de basterdsuiker met een mixer en voeg daarna een scheut sterke hete koffie toe. Blijf mixen tot een smeuïge crème ontstaat. Giet wat koffie in een diep bord, hal een koekje erdoor en leg het op een vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld een Limburgse vlaaischotel of platte schaal. Het is belangrijk dat je de koekjes niet laat weken! Haal ze met een rustige beweging door de koffie. Herhaal dit met de volgende biscuitjes en leg ze tegen elkaar. Je kunt zelf bepalen hoe lang en breed je taart wordt.
Als je klaar bent met de eerste laag (bijvoorbeeld vijf bij vier koekjes), begin je jezelf een soort metselaar te voelen. Smeer nu met een mes een laagje van de crème over de koekjes. Breng de volgende laag koekjes aan en smeer ook die weer af. Ga zo door tot je voldoende lagen hebt en zorg dat je wat crème overhoudt. Hiermee bestrijk je aan het einde de zijkanten en bovenkant van je taartblok. Als finishing touch bedek je de zijkanten en bovenkant met chocoladehagel.
Nu komt het moeilijkste: in de koelkast zetten en enkele uren (liefst een dag) afblijven tot de taart is afgekoeld en de koffie goed in de koekjes is getrokken.
Suzanne Kuiper, Eindhoven
terug
|
|
|
CARAMEL SNOEPJES
Ingrediënten:
450 gram suiker
1 zakje vanille suiker
3 eetlepels water
50 gram boter
2 eetlepels stroop
3 deciliter melk
1,5 deciliter room
Klaarzetten:
steelpan,
bakblik.
Bereiding:
Suiker, vanillesuiker en water in een steelpannetje onder zachtjes
roeren aan de kook brengen. Vervolgens boter en stroop toevoegen.
Als de boter gesmolten is voeg je de room en de melk toe.
Nu op een hoog vuur 15 minuten laten doorkoken. Daarna neem je de
pan van het vuur en je klopt het mengsel op tot het dikker wordt.
Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen waarin
de caramel kan afkoelen en opstijven.
Als het eenmaal koud geworden is, kan de caramel met een mes
(in het bakblik)- in blokjes worden gesneden.
Terug
|
|
|
APPELKRUIMELKOEKEN / APPELKRUIMELTAART
Ingrediënten:
-200 gram gesmolten boter
-125 gram havermout
-200 gram l.bruine basterdsuiker
-250 gram zelfrijzend bakmeel
------------------------------------
-4 grote zure appels
-25 gram suiker
-wat kaneel en citroensap
-zakje studentenhaver
Meng alles goed wat boven de streep staat goed door elkaar en verdeel 2/3 er van over een bakplaat die ingevet is. Doe de rest even in de koeling
De appels schillen en in stukjes doen en de suiker, kaneel, citroensap en het zakje studentenhaver mengen en verdelen over de de bakplaat. Verkruimel tenslotte de rest van de kruimelmix over de bakplaat. Op 160 graden
ca. 60 minuten in de oven bakken........heerlijk!!!!
Dit recept kun je heel gemakkelijk met de kids doen. Ik zou de noten weg laten en vervangen door gedroogd fruit. (bijv. abrikoos) Je kunt er slagroom bij doen en misschien een bolletje ijs. Vinden ze altijd lekker!!!
Peety Amerika, Hoogeveen
Terug naar boven
|
|
|
Afscheidskoekjes
Toen mijn dochter bij het kinderdagverblijf vertrok, hebben we samen
koekjes gebakken. Op deze manier ben je samen met de traktatie bezig.
De koekjes kun je in een zakdoek verpakken en een stokje (samen zoeken
in het bos) eraan. Dan heb je het idee van een knapzakje (ze
vertrekt...). Ik heb een kaartje met foto erbij gemaakt. Deze hebben we
aan het zakje gehangen. Het afscheidsrecept viel in goede smaak.
Benodigdheden:
300 gram bloem
200 gram boter
150 gram poeder of basterdsuiker.
Eerst moet de bloem en suiker door een zeef. Dan doe je de boter erbij. Nu mag je het kneden. Met de deegroller (da’s lachen) maak je een plak van ongeveer 3mm. En dan af en toe er van snoepen, dat is nl. het leukste van het bakken!!
Leg de koekjes 2 cm van elkaar op de bakplaat en laat mama dan de koekjes in een voorverwarmde oven op 160 graden bakken. |
Je moet dan ongeveer 20/25 min. Wachten (of even spelen)
Smakelijk enne..doei allemaal!!
Mariska Montijn, Oss
Terug naar boven
|
|
|
MUESLI BONBONS
Vervelend hè, die saaie muesli of vlokken voor in de yoghurt of melk? Probeer (met hulp van een volwassene) eens iets nieuws! Je pakt :
- een kom,
- pan met water,
- repen chocolade (4 repen)
- muesli ( 6 eetlepels)
- papieren bakjes/ vormpjes
Je zet een pan met water op het vuur en laat deze zachtjes koken ondertussen brokkel je de chocolade in de kom. Deze kom zet je boven op de pan. Als de chocolade gesmolten is kruimel je er muesli in. Nu de chocolade in kleine bakjes gieten en af laten koelen in de koelkast.
Na een nachtje afkoelen heb je een heerlijk snoepje wat (een beetje) gezond is.
Margot Bongers, Boxtel
Terug naar boven
|
|
|
GEVULDE ROOMBOTER HERFSTKOEKEN
Ingrediënten:
400 gram bakmeel
100 gram rozijnen
100 gram krenten
10 dl water
vulling 50 gram amandelspijs
50 gram suiker
zakje vanillesuiker
1 appel
100 gram roomboter
poedersuiker
Meng de ingredienten met een garde in een beslagkom. Schil de appel en snijd de appel in kleine stukjes en laat het geheel even staan. De oven eerst voorverwarmen op 180 graden en de koeken in 20 minuten gaar bakken. Poedersuiker naar eigen smaak toevoegen
Wilco Davelaar, Voorthuizen
Terug naar boven
|
|
|
(KINDER)SORBET
Ingrediënten:
vanille-ijs
ranja
sinas of cassis
suiker
rietje
hoog glas (een beetje breed glas is het makkelijkste )
lange ijslepel;
Doe in een bakje een beetje ranja en in in een ander bakje wat suiker.
Doop de bovenste rand van het glas in het bakje ranja en daarna in de suiker, zo krijg je een mooi suikerrandje op je glas.
Vul de helft van het glas met vanille-ijs.
Vul het glas daarna voorzichtig (pas op, dit gaat een beetje bruisen) met sinas, 7up of cassis.
Zet er een leuk rietje in en een lange ijslepel voor het eventueel omroeren en dan smullen maar.
Bij mijn kinderen is dit "ijsdrinken" zoals zij het noemen zomer en winter een succes. Zowel als dessert en als tussendoortje. Mijn dochtertje drinkt het liefste dan eerst al het vloeibare eruit om vervolgens het overgebleven ijs op te eten. Mijn zoontje roert het liefste alles door elkaar zodat het drinken en het ijs een geheel geworden is en drinkt het dan met het rietje op.
En ook bij "grote mensen" is dit "ijsdrinken" een groot succes
T de Vogel, Pesse
Terug naar boven
|
|
|
KNAKWORST BONBONS
Wat kinderen helemaal super vinden zijn knakworstbonbons.
Benodigdheden: mini knakworstjes en bladerdeeg.
Snij de bladerdeeg in stukjes waar je vervolgens de worstjes in rolt en waarbij je dan de uiteinden van de bladerdeeg een stukje omrolt waardoor je dan het uiterlijk van een ingepakt snoepje krijgt.
Het is voor kinderen helemaal geweldig om te maken omdat het niet zo veel werk is en ze zien meteen resultaat.
M. van Mourik, Beusichem
Terug naar boven
|
|
|
KERST BOWL
Ingrediënten
1 blik(ken) perziken met sap (800 ml)
1 blik(ken) lychees uitgelekt (400 ml)
3 kaneelstokjes
500 milliliter sinaasappelssap
vers geperst 1 handpeer, geschild
2 groene appels, geschild
200 gram verse ananas, in stukjes
4 mandarijnen, geschild
1 potje(s) kersen, uitgelekt
1 fles(en) Cava (of bruisend appelsap)
Benodigdheden
Bowlschaal
Boven de bowlschaal of een grote kom de perziken afgieten. Lychees met kaneelstokjes en sinaasappelsap door perziksap roeren. Perziken in dunnen partjes snijden. Peren en appels in kleine stukjes snijden. Mandarijnpartjes losmaken van elkaar. Al het fuit door perzik-sinaasappelsap scheppen en de bowl een harfuur afgedekt in de koelkast zetten, zodat alle smaken kunnen intrekken. Kersen door de bowl scheppen, Cava erbij schenken. Bowl in glazen scheppen en serveren met kleine vorkjes.
Terug
|
|
|
KERSTKRANSJES
Ingrediënten:
200 g bloem
150 g boter of margarine
100 g basterdsuiker
1 eigeel
1/2 ei om te bestrijken
150 g amandelen en/of een paar lepels suiker
Klaarzetten:
beslagkom,
ovenbakplaat,
deegroller,
uitsteekvormpjes.
Bereiding:
Meng de bloem met de boter in een beslagkom.
Doe er de basterdsuiker en het eigeel bij en kneed er deeg van.
Rol het deeg op een met bloem bestoven tafel uit tot een lap van 1/3 cm dikte ontstaat.
Steek hier kransjes uit met een uitsteekvormpje.
Steek uit het midden van het kransje een klein rondje.
Klop het halve ei los.
Leg de kransjes 3 cm van elkaar af op een beboterde
ovenbakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
Bestrooi ze met amandelen en/of suiker.
Bak de koekjes 20 minuten op 180 graden Celsius.
Terug
|
|
|
NEP CHOCOLADEIJSJES
Groot succes hier zijn de nepijsjes:
Neem een paar ijsbakjes (vierkante van koek). Strooi daar wat mini M&M’s in,
daarbovenop een negerzoen.
Steek er nog een parapluutje in en je hebt een
prachtig nep-chocoladeijsje!
Nathalie Tempelman, Houten
|
|
|
PEPERKOEKHUISJE
Een ontbijtkoek in plakken snijden. Deze plakken tegen elkaar aanzetten
in een vierkant en vervolgens bestrijken met slagroom. Een dakje
maken (^) van ontbijtkoek en dit eveneens besmeren met slagroom.
Vervolgens het huisje versieren met speculaas, pepernoten, snoepje,
kerstkransjes e.d.
Een lekkere kliederboel en veel plezier met het maken gegarandeerd.
Johannes de Jong, Drachten
|
|
|
Terug naar boven
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|