HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen   TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes Forum

 

Lesideeën van juf Mirjam: groep 2 en 3

 

Sjakie in Australië

 

Australië, 31 januari 2009

Lieve kinderen,

Hier ben ik weer! Vanuit Australië dit keer. Hé, dat rijmt. In China was het echt geweldig. Ik had daar zoveel te zien dat ik eigenlijk tijd te kort kwam. Maar ja, ik moest wel weer verder, want anders ben ik niet op tijd terug voor carnaval.

 

Australië is het werelddeel, en tegelijk ook het land waar ik naartoe ben gevlogen. Het is véél groter dan Nederland, maar er wonen niet veel meer mensen. Er zijn grote stukken land waar niemand komt. De meeste mensen wonen in de steden, maar er zijn ook mensen die in de woestijn leven. Deze hebben weinig luxe. Ze leven alleen van de natuur. Deze mensen heten Aboriginals.

 

Er waren 2 grote steden die vonden dat ze allebei de hoofdstad van Australië moesten worden. Daar bleven ze ruzie over maken en daarom is er een nieuwe stad gebouwd tussen Sydney en Melbourne in. Deze hoofdstad van Australië heet Canberra.

 

In Sydney ligt een heel bekend opera gebouw (Opera House). Hier kun je langs varen door de haven van Sydney. Je komt dan onder een hele beroemde brug door (Sydney Harbour Bridge).

 

In Australië heb ik heel verschillende landschappen gezien. Woestijnen, eucalyptusbossen, regenwouden. Er zijn veel eilanden met witte stranden en koraal. Hier komen veel mensen naartoe om te duiken. Er komen heel veel verschillende soorten vissen voor. Ik heb ook even een duikje genomen. Het water was er erg lekker en ik heb ontzettend veel vissen gezien. Toch voelde ik me niet echt veilig, want er zitten veel haaien en gevaarlijke kwallen.

 

In Australië komen veel bijzondere dieren voor, zoals de kangoeroe en de koalabeer. De koala eet alleen eucalyptusbladeren waar veel water in zit. Hij hoeft daarom niet extra te drinken. Een kangoeroe heeft een buidel waar ze haar jonkies in heeft zitten. Dan heb je ook nog de wombat. Dit dier lijkt op een koala. Ik had ook nog een vogel gezien, net als ik maar dan een beetje anders. Het is het vogelbekdier. Hij heeft de snavel van een eend, een staart als een bever, zwemvliezen tussen de tenen en hij legt soms eieren. Een dingo is ook echt een Australisch dier. Het is een soort hond die alleen maar kan huilen. Je komt veel reptielen, krokodillen, slangen, spinnen, haaien en kwallen tegen. Sommige dieren zijn erg gevaarlijk of giftig. Verder zie je erg veel schapen in Australië.

 

In Australië praten ze geen Nederlands, maar gelukkig wel Engels. Dat is net wat beter te volgen dan Chinees. Omdat er in Australië niet zo heel veel mensen wonen, wonen ze vaak erg ver van elkaar vandaan. Soms moet je uren rijden om bij een dokter te komen. Daarom hebben veel mensen een vliegtuigje om snel ergens naartoe te kunnen. Sommige ziekenhuizen hebben Flying doctors. Deze dokters gaan in een vliegtuigje naar de mensen toe. Grappig hè?
Soms wonen kinderen ook te ver van de scholen af en dan krijgen ze les via de radio of internet.

 

De boemerang kennen we allemaal wel. Dit werd vroeger gebruikt bij de jacht. Nu gebruiken wij het als spelletje. Er wordt sowieso veel aan sport gedaan.

Ze eten hier veel cakejes, maar verder kun je van alles uit verschillende landen krijgen. De Australische mensen houden erg van bbq’en. Dus dat ga ik zo meteen ook maar lekker doen, want het is hier lekker warm weer. En bij jullie?

Nou, tot ziens maar weer en hopelijk ben ik weer op tijd in mijn volgende land: Suriname.

Heel veel liefs van Sjakie!

 

Terug naar overzicht van alle brieven

 

 

 

 

 

 

 

  

 


  

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2018 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright