HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen   TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes Forum

 

Lesideeën van juf Mirjam: groep 2 en 3

 

Sjakie in China

 

China, 24 januari 2009

Lieve kinderen,

Wat heb ik al veel geleerd op wereldreis. Ik ben in Europa geweest en in Afrika. Nu ben ik in Azië, in het land China. Ik ben met het vliegtuig geland in Peking, de hoofdstad van China. Toen ik uit het vliegtuig stapte, zag ik allemaal gekke mensen. Ze hebben hier spleetogen en bijna allemaal zwarte haren en een wat donkerdere huid. In Nederland zie je veel meer verschillen tussen mensen.

Ze eten hier ook heel anders dan in Nederland. Ik dacht lekker uit eten te gaan, moest ik rijst met stokjes eten. Nou, dat viel niet mee natuurlijk. Probeer het maar eens! Behalve rijst eten ze ook veel bami en loempia’s. 

Ik zag nog iets geks. Bij ons hebben kleine kinderen nog een luier aan en in China niet. Daar hebben ze speciale broekjes met aan de achterkant een gat, zodat de poep en plas daar doorheen gaat. Voor de kindjes is zo’n broekje niet zo fijn, want dat kan erg koud zijn of het is niet fijn als je gaat zitten.

Ik ben ook nog naar een school geweest.  Niet alle kinderen kunnen in China naar school. Het is erg duur en er zijn niet zo heel veel scholen. Daardoor kunnen heel veel mensen in China dus niet lezen en schrijven. De kinderen zitten in een klas van 50 kinderen bij elkaar. Het is er erg streng en je mag niets zeggen in de klas, alleen als de meester het zegt. De kinderen mogen ook niet vloeken en vechten.

Ik probeerde daar op school erg goed op te letten en mee te doen, maar ik begreep er helemaal niets van. Ze spreken daar geen Nederlands, Italiaans of Engels, maar Chinees. Heb je wel eens een chinees horen praten? Ik snapte er niets van en ook niet van de boeken. Daar stonden geen letters in, maar allemaal rare chinese tekens (Karakters). Ik heb een blaadje bij deze brief gedaan met wat chinese tekens. Probeer ze maar te leren of kijk maar of je tot 10 kunt tellen in het chinees! Let wel op: de Chinezen lezen niet van links naar rechts zoals wij, maar van boven naar beneden.

Er was ook iets grappigs met de namen. Ik zeg altijd eerst mijn voornaam en dan mijn achternaam, dus Sjakie Brok. In China zeggen ze het net andersom, dus eerst je achternaam en dan je voornaam. Dat werd bij mij dus Brok Sjakie. Gek hè?

Omdat ik een beetje door China aan het reizen was, kwam ik ook een hele lange muur tegen. Dit is de Chinese Muur. Deze muur is ongeveer 3000 kilometer lang. Dat is 3 keer naar Oostenrijk rijden en dan nog iets meer. Lang hè? De Chinese Muur is het enige bouwwerk dat vanaf de maan te zien is. Deze muur is gebouwd om het land te beschermen tegen aanvallen van andere volkeren.

Ik ben me toch ook wel regelmatig rot geschrokken. In China kom je erg veel draken tegen. Nee, geen echte, maar nep-draken.  Ze maken daar heel veel draken, omdat ze symbool staan voor wijsheid en macht. Een Chinese keizer werd daarom de DRAAK genoemd. Hij zat op een drakentroon, sliep in een drakenbed en voer in een drakenboot. De Chinezen houden vaak optochten waar ze dan de Chinese draak in mee laten lopen. Het lijkt wel op carnaval!

In Nederland zie je ook veel Chinezen. In bijna ieder dorp zit wel een chinees restaurant. Toen ik op reis ging, zag ik dat er ook een Chinees in Haaren zit! Deze mensen zijn naar Nederland gekomen, omdat zij dachten dat ze het hier beter zouden krijgen.

Nou, ik kan nog wel uren doorgaan over mijn avonturen, maar ik moet nu toch echt verder naar mijn volgende land: Australië.

Veel plezier op school en goed je best doen, hè!

Sjakie

 

Zie ook: De Chinese nachtegaal

 

Terug naar overzicht van alle brieven

 

 

 

 

 

 

  

 


  

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright