HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen   TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes Forum

 

Lesideeën van juf Mirjam: groep 2 en 3

 

Sjakie in Egypte

 

Egypte, 17 januari 2009

Lieve kinderen van groep 2-3,

Terwijl jullie hard aan het werken en leren zijn, ben ik lekker vakantie aan het vieren. Ik ben nu in Egypte aangekomen en daar is het overdag heel erg warm. ’s Nachts kan het er erg koud zijn. Egypte is een land in Afrika. De hoofdstad van Egypte is Caïro.

 

Door Egypte stroomt een hele belangrijke rivier. Deze rivier heet de Nijl. Langs de Nijl kunnen de mensen allerlei planten en eten laten groeien, want daar is de grond heel vruchtbaar. De Nijl was ook bedoeld om boten van de ene plaats naar de andere plaats te laten varen met allerlei handelswaar erop.

 

De rest van Egypte is vooral woestijn. Dit is heel veel zand bij elkaar! Nou, ik hoop natuurlijk niet dat ik daar ga verdwalen, want dan komt er niets van mijn wereldreis terecht!

 

In de woestijn zag ik ook nog dieren met 2 hele grote bulten op hun rug. Dat zijn kamelen en die zie je heel erg veel in Egypte. Ze kunnen heel goed overleven in de woestijn, omdat ze bijna geen water hoeven te drinken. Het water dat ze gedronken hebben, komt namelijk terecht in hun bulten en daar kunnen ze heel lang op leven.

 

In Egypte hebben ze koningen. Die koningen worden ook wel farao genoemd. Een farao heeft meerdere vrouwen. De oudste zoon van zijn eerste vrouw wordt de nieuwe farao. Als een farao dood gaat, wordt hij begraven in een graftombe in een piramide.
De Egyptenaren geloven dat je na de dood weer een nieuw leven zou krijgen. Je lichaam moet dan natuurlijk nog wel goed zijn en daarom worden de lichamen goed ingepakt. Dit noem je mummificeren. Je ziet er dan wel gek uit. Het lijkt wel of er WC-papier om je heen gedraaid is. Ha, ha!! In het graf stopten ze ook nog allemaal spulletjes van de dode die dus mee moesten naar het volgende leven.

 

De Egyptenaren geloven ook in een helemaal goden en godinnen. Wij hebben één God, maar zij hebben een god voor de maan, de zon, het weer en voor nog veel meer.

 

Wat echt opvalt in de woestijn zijn die hele grote gebouwen. Weet je hoe die heten? Dat zijn piramides. De piramides werden als een soort trap gemaakt. Het zijn hele grote stenen die op elkaar gestapeld worden. Om de stenen zo hoog op te kunnen stapelen, maakten ze een soort helling tegen het bouwwerk aan waar ze de nieuwe stenen over omhoog trokken. De stenen waren ontzettend zwaar, zo ongeveer 10.000 kilo. Ik vind het wel heel knap dat die Egyptenaren dat allemaal konden maken!

 

Toen ik aankwam in de piramide, probeerde ik wat dingen te lezen in de piramide, maar ik snapte er helemaal niets van. Het waren geen gewone letters zoals bij ons, maar het waren een soort tekeningen. Bij ons worden alle letters bij elkaar het alfabet genoemd. In Egypte heten die tekeningen Hiërogliefen.

 

Ik zag bij de piramides heel veel mensen die van alles wilden leren en weten van de Egyptenaren. Zij doen onderzoek. Er zijn al heel veel dingen gevonden van vroeger in de piramides, want die zijn al erg oud. Zo is ooit het graf gevonden van een jonge koning, Toetanchamon. Hij was met heel veel kostbaarheden en schatten begraven. Nou, als ik zo iemand vind, dan neem ik wel wat goud mee naar Nederland! Nee hoor, dat mag allemaal niet.

 

Nou, dat was het wel zo’n beetje vanuit Egypte. Ik ga nu nog even genieten van het mooie weer en daarna op weg naar China!

 

Heel veel groetjes vanuit het zonnige Egypte!

Sjakie

 

Terug naar overzicht van alle brieven

 

 

 

 

 

 

 

  

 


  

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright