HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen   TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes Forum

 

Lesideeën van juf Mirjam: groep 2 en 3

 

Sjakie in Suriname

 

Suriname, 7 februari 2009

Hallo allemaal,

Hoe is het daar bij jullie? Hebben jullie al veel spullen meegenomen van de landen waar ik al ben geweest en naartoe ga? Zijn er ook al leuke werkjes gemaakt? Nou, ik heb het reuze naar mijn zin. Toen ik door Australië aan het reizen was, heb ik echt super veel dieren gezien. En ik heb daar allemaal lekkere dingen gegeten. Maar, ik kon daar natuurlijk niet blijven. Ik moest verder en ging op weg naar Suriname.

 

Dit land ligt in Zuid-Amerika. De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Toen ik daar aankwam was het heel raar. Ze praten daar op sommige plaatsen gewoon Nederlands! Nou ja gewoon, het klinkt wel een beetje raar, maar je kan het gewoon verstaan. Vroeger hoorde Suriname bij Nederland, maar nu niet meer. Op andere plaatsen praten ze Surinaams. Dit lijkt een beetje op Engels. Ook wordt er nog Javaans, Hindoestaans en Chinees gesproken.

 

Suriname is ongeveer 4 keer groter dan Nederland, maar er wonen veel minder mensen. Heel het jaar door is het daar ongeveer even warm. Je hebt wel een regentijd, waardoor er heel veel regen valt. Nu is het regentijd, vandaar dat ik erg nat geregend was, bah!

 

Suriname heeft veel tropische regenwouden. Daar ben ik doorheen gegaan. Hier ben ik erg veel beesten tegen gekomen, zoals padden, kaaimannen, krokodillen, leguanen, hagedissen, slangen, leeuwen, tijgers, apen, miereneters  en nog veel meer. Dat was spannend, maar ook wel heel erg leuk.

 

Ik heb wel gezien dat Suriname een arm land is. Toch groeit er wel veel, zoals koffiebonen, cacaobonen, rijst, suikerriet, groenten en vooral veel fruit, zoals papaja en mango. Ze eten daar voornamelijk veel rijst. Gelukkig lust ik dat, want dat heb ik in China ook al gegeten. Roti eten ze ook vaak. Dit is een soort pannenkoek die gevuld is met erwten en aardappel. Gebakken banaan is ook een lekkernij. Mmmm, dat smaakte heerlijk.

 

Wat mij ook opviel is dat er veel meer buiten geleefd wordt dan in Nederland. Dat komt natuurlijk ook, omdat het daar altijd mooi weer is. De kinderen hebben maar weinig speelgoed, maar vaak maken ze gewoon zelf iets van afval. Soms moeten de kinderen wel een uur lopen om op school te komen. Ze kunnen niet even met de auto gaan, want die hebben ze niet. De kinderen gaan alleen ’s ochtends naar school. Zouden jullie met ze willen ruilen?

 

Nou, ik ga nog een beetje rondneuzen in Suriname en nog een keertje naar school. Eens even kijken hoe het daar precies gaat. Ik had van Juf Sanne gehoord dat ze op school heeft gewerkt in Suriname. Misschien dat zij er jullie nog veel over kan vertellen of kan laten zien. Misschien weet zij ook wel wat de kinderen daar voor knutselwerkjes maken en kunnen jullie dat ook eens proberen.

 

Nou, ik wens jullie weer veel plezier deze week. Over een paar dagen ga ik ook weer verder, op weg naar Amerika. Ik heb daar namelijk ook nog een hoop te zien en te doen en ik moet weer op tijd terug zijn voor de carnavalsoptocht. Dus, ik ga nu weer verder!

 

Lieve groetjes van Sjakie

 

Terug naar overzicht van alle brieven

 

 

 

 

 

 

 

  

 


  

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright