HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen   TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes Forum

Door Dora

De oprukker

Voor mijn werk kom ik regelmatig in basisscholen, buurthuizen, peuterspeelzalen en dergelijke in alle uithoeken van het land. Het valt me op dat zelfs ver buiten Het Gooi hele groepen basisschoolleerlingen met die Gooische R praten. Ik bedoel, in Fryslân, Groningen, Drenthe, Limburg, Zeeland…Als ik hun ouders spreek dan hebben ze dat kennelijk niet van huis meegekregen. Logisch natuurlijk, want in die contreien hebben ze een heel andere 'r'. Hoe komt het dan dat die jeugd dat massaal aanleert?

Nou, heb je wel 's een ochtend naar bijvoorbeeld Nick Jr gekeken? Of naar KRO-kindertijd? Zelfs de Teleac doet er aan mee met onder andere Zandkasteel en de Tweenies. En voor de oudere doelgroep zetten we dat gewoon door: GTST, de journaals en ga zo maar door.

Geen wonder toch, dat hele volksstammen dat overnemen omdat ze zich identificeren met die interessante BN-ers? Je wilt tenslotte wel een cosmo-gujjl zijn! Je wilt toch niet worden uitgemaakt voor een boer! Jij wilt je 'ordinaire' afkomst toch ook ontstijgen? Brrrrr....

De omroepen zelf overschreeuwen elkaar om duidelijk te maken dat hun programma’s zo educatief zijn. Dat de kinderen er zo veel van leren. En voor een deel is dat ook zo. Maar als je ze op dit soort neveneffecten wijst, dan zeggen ze dat je de rol van de media bij de opvoeding niet moet overschatten. Als Diego van Nick Jr tegen mijn kinderen roept; "Zeg: baby-luiaarjjdd. Hajjdajjj!!" (Zeg: baby-luiaard. Harder!), dan leren ze inderdaad wat een luiaard is. Maar dan leren ze toch ook dat je dat kennelijk moet uitspreken met een ejj? Kom nou.

Ik ben de laatste die iets zal zeggen van een Gooische R bij iemand uit Het Gooi. Of van de zachte G van iemand uit het zuiden. Of van de aai (ei) van iemand uit het noorden, maar houd op met dat zogenaamde interessante gedoe en stop de oprukkende Gooische R. ;-)

Word lid van Dora's hyve: zeg-maar-r.hyves.nl !

Reageren op deze column?
Meld je gratis aan bij de PeuterPlace Hyve en reageer op Dora's blog.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright