HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
     
 

VERJAARDAG

 
 

Tips voor kinderfeestjes ingezonden door ouders of leid(st)ers. Zie ook traktaties, verjaardag, cadeautjes of Overige tips!

 

 
 

 

 
 
Alienfeest Mummiespel
Aluminiumfolie op tafel Muzikaal feestje
Bob de Bouwer cakejes/taart Patat uitdelen
Broodjes bakken met de vuurkorf Pinata maken
Cadeautje uitdelen Piratenfeest
Cakejes bakken Prinsessenfeest
Chocoladefondue Themataart: Trein
Creatief feestje Uitnodigingskaart met foto - zelf maken
Ezeltje Prik met IEJOOR Verjaardags tafelkleed
Fotolijstjes Winter Verjaardag
Fudge maken Zelf cadeautjes maken
Halloweenfeest  
Mijn allereerste vriendenboekje  
   
Boeken Tips
Peutertraktaties:
Het speurtochtenboek Ideeën voor thema feestjes en traktaties
Schminken en verkleden
70 originele ideetjes voor traktatie én verjaardag!
Boek + leuke extra's: Dit is MIJN verjaardag hoor!! Maak je oorkonde of diploma (evt. mét pasfoto!)
Er is er één jarig...  
Ik stond laatst voor een stoffenkraam  
 
     
 

 

KAARTENSETJES MET KLEURPOTLOODJES

Originele traktatie en een leuk alternatief voor het gebruikelijke snoepzakje na afloop van het kinderfeestje. Een setje van 5 Frokkie en Lola kleur(ansicht)kaarten met een doosje kleurpotloodjes. Keuze uit 2 verschillende sets.

Prijs per set (5 kaarten, kleurpotloodjes) € 1,25. Aanbieding: vanaf 10 setjes € 1,00 pst. Bestel hier (wat onderaan in formulier). Zie ook de leuke uitnodigingskaarten!

Terug naar boven

 

 

 

  


 
 

THEMATAART: TREIN

Klik ter verduidelijking op de tekening hiernaast.

Voor kinderverjaardagen zijn aparte thema-taarten toch echt het leukst om op tafel te zetten maar helaas zijn deze vaak erg duur.
Gelukkig is het ook heel makkelijk zelf te maken op een goedkope manier.

Zo koop ik een paar omacaken voor nog geen euro per stuk bij de supermarkt. Hiervan ga ik een trein maken.
De eerste is de locomotief en dan komen de karretjes die er achter hangen! (Veel visite is bijvoorbeeld 2 karretjes (2 caken)

De locomotief maak je door een omacake door midden te snijden en het 'huisje' van de machinist maak je van een vierkant stuk cake.
De cake kun je ook eerst nog in lengte lagen snijden zodat je deze kan vullen met eventueel slagroom/ uitgelekte kersen/mascarpone of jam of misschien kun je zelf wat lekkerders bedenken, zoals manderijntjes uit blik, perziken, stukjes banaan (of wat de jarig maar lekker vind.)
Ver volgens smeer je met een spatel de locomotief in met slagroom, vervolgens bestrooi je hem met hagelslag of vlokken of van die crunchies die op een ijsje gaan. (Vaak gewoon ook te koop bij de snakbar) Ook leuk is het om deze te versieren met allerlei snoepjes zoals tum tum, schuimpjes, rozijntjes etc. De wielen kun je maken van jojo drop, de pasagiers zijn winegumsmiles etc.

Laat je fanasie maar gaan. Je kan de taart ook glazuren bijvoorbeeld om met omhullen met chocolade. Er zijn zoveel mogelijkheden en het goedkoopste is natuurlijk gewoon gebruiken wat in je kast staan.

Je zult versteld staan van de reacties! En voor een meisje maak je toch een barbietrein met roze glazuur, of een zweinsteinexpres van harry potter, of thomas de trein of voor hele fanatieken onder ons een graafmachine met de nodige aanpassingen van bob de bouwer!!!


Succes en een fijne verjaardag allemaal!

Manon van Toorn, Apeldoorn


Terug naar boven

 

Klik en print op ware grootte

BOB DE BOUWER CAKEJES OF TAART

Ik heb bob de bouwer gezichtjes van cakejes gemaakt.

  • Snijd uit een plak cake een cirkel.
  • Bedek de ene helft met geel eetpapier (snoeppapier) en de andere met roze.
  • Met een bruine glazuurstift teken je dan de omtrek en de pet en het gezicht.
    In de pet kan je de naam zetten of de leeftijd van het kind.
  • Plak het eetbare papier met een beetje suikerwater of glazuur vast op de cake.

Dit is ook in het groot te doen als taart! Koop of maak een ronde taart en gebruik dan marsepein om de taart mee te bedekken. De gele kleur maak je nu met voedingsmiddelenkleurstof. Zie de foto's, deze spreken voor zich!

Groetjes Erica


Terug naar boven

 

 

Bob de Bouwer cakejes

Bob de Bouwer taart

Bob de Bouwer

VERJAARDAGSTAFELKLEED

Elke verjaardag wordt van de jarige een handje “vereeuwigd” op ons verjaardagskleed. Wij hebben een royale tafel (1.10 x 2.30) dus ik gebruikte een 1-persoons laken waarop ik al ballonnen, de namen en geboortedata en zette.

  F
  F E E S T
  E
  F E E S T
  T

 

Elke verjaardag met de jarige zelf een plekje uitzoeken op het kleed. Daar zet ik de contour van de hand met potlood. Vervolgens met zwarte textielstift de lijn overtrekken en de naam + jaartal van het betreffende kind er in zetten. Later (i.v.m. doorlopen van zwart in de kleur) wordt de hand met textielstift ingekleurd in een kleur naar keuze van de jarige.

Met inmiddels 4 kinderen is het kleed in 3 jaar tijd al heel leuk geworden! Om het kleed goed te houden (veel wassen vervaagt de kleuren + bij feestjes zijn vlekken onvermijdelijk) gebruiken we er sinds een tijdje een stuk doorzichtig (bouw)zeil overheen dat ik de rest van het jaar gebruik bij koekjesbak- en knutselactiviteiten. Scheelt ook nog eens wassen en strijken…
Bijgaand een (slechte) foto waar een stukje kleed op te zien is. Ik ben nog van plan de ballonnen te voorzien van echte losse lintjes.

Wendela Plasschaert, Rotterdam

 

Terug naar boven

 

 
 

ALIENFEEST

Alles staat in het teken van de ruimtevaart en buitenaardse wezens.
De kinderen kunnen met verschillende soorten materialen en veel glitterpapier en make-up, zichzelf omtoveren in marsmannetjes.
Er is een bar in de vorm van een raket. Bij deze bar kan je vreemde (maar wel lekkere) mixdrankjes halen met de namen "Maantje', "pluto' 'Space' en dergelijke.
De kinderen kunnen eventueel de drankjes zelf mixen in een blender. De taart is natuurlijk ook in de vorm van een UFO, of een alien. Er zitten sterretjes (vuurwerk) in, voor de sfeer.
De (disco)muziek die er gedraaid wordt heeft ook het thema, ruimtevaart, maan en de sterren en buitenaardse wezens. Natuurlijk kan je veel doen met verlichting, glitterbollen en overal kan je sterretjes die licht geven opplakken. Op de vloer strooi je glittersterretjes. Je kunt eventueel op verschillende televisieschermen beelden vertonen van maanlandingen.
Kinderen kunnen een eigen sterrenhemel maken in een kijkdoos.
Je kunt de spelletjesmiddag eventueel combineren met een bezoek aan een planetarium, het museum Nemo of het Ruimtevaartmuseum.
Kinderen kunnen prijsjes vinden verpakt in cellofaan in een grabbelton in de vorm van een UFO.
Je kan van alle kinderen een soort horoscoop trekken en die meegeven aan het einde van de middag.

Ellen Verbunt, Utrecht

 

Terug naar boven

 

 

 

 
 

MUMMIESPEL

Ik heb een tip voor een spelletje op een verjaardagsfeestje. Altijd een succes, voor kinderen van klein tot groot: mummies maken! Je hebt er alleen maar veel (goedkope) rollen wc-papier voor nodig. De kinderen worden in groepjes van drie of vier verdeeld. Van ieder groepje wordt één kind door de andere twee of drie tot mummie omgetoverd. Het groepje dat het snelst de mummie helemaal met wc-papier ingerold heeft, heeft gewonnen. En daarna: al het papier er weer afscheuren!

Iedereen wil wel een keer de mummie zijn, dus dikke pret verzekerd!

Tip: als het goed/droog weer is, doe dit spelletje dan buiten. Het geeft namelijk nogal veel stof in huis.

Mirjam van Splunder, Zierikzee

 

Terug naar boven

 

 
 

EZELTJE PRIK DOEN

Een grote tekening maken van een ezeltje, Iejoor van Winnie de Poeh vind ik zelf nog het leukst. (die kun je hiernaast downloaden) Een staartje maken en met een blindoek om laten prikken, al een oud spelletje maar hij doet het goed!!
Downloaden van afbeelding en spelregels hiernaast:
Dubbelklik op de afbeeldingen hiernaast, wanneer de afbeelding geladen is, op rechtermuis klikken: Afbeelding Opslaan als.

R.B. Slager

Spelregels

Ezeltje Iejoor Prik

 

 

 

EEN PIÑATA

Wij hebben al een paar keer een piñata voor onze kids gemaakt. Dit is een groot succes. Telkens als ze jarig zijn, vragen de kinderen of papa en mama er weer één maken. De kinderen die op hun verjaardag komen vragen er ook altijd naar.

Benodigdheden:

Kranten
Behangplak
Gekleurd papier
Toeters
Kadolint
Haak om het op te hangen
Hele grote ballon liefst punchbal
Honkbalknuppel
Snoepjes
Cadeautjes
Confetti

Behangplak aanmaken. Papieren in stukken scheuren, niet te klein. Ballon opblazen en een touw eraan vastmaken. Hang de ballon ergens op waar die vrij hangt en waar je er aan alle kanten bij kan. Begin het eerste laagje kranten aan te brengen. Doop de kranten goed in de plak en plak ze op de ballon. Ga hier een hele tijd mee door. Totdat je voelt dat het een stevige ballon is geworden. Het mag goed nat zijn. Doe dit dan ook het liefst buiten of inde schuur of leg kranten op de grond voor het lekken van de plak. Zorg dat de onderkant het stevigst is omdat de snoep en de cadeautjes daarop rusten. Laat dit geheel even goed drogen. Duurt zeker een dag / 2 dagen, afhankelijk van het weer.

Daarna ga je de toeters erop bevestigen. Maak die toeters ook weer met kranten en behangplak vast. Plak daarna weer een paar lagen krant op de ballon totdat je het goed vindt en de toeters goed en stevig vastzitten. Het moet een stevige ballon worden die je niet zo snel indeukt maar het moet ook niet te lang duren voordat ie kapot gaat. Het zijn kinderen en hebben niet veel geduld.
De bovenkant van de ballon moet je ook dichtmaken. Als er een klein gaatje over blijft is het niet zo erg, maar het mooiste is als het dicht is.

Hierna ga je de ballon beplakken met van die raffia slingers ( zie foto) of met gekleurd papier. Raffiaslingers zijns het leukst omdat het een mooi geheel vormt.

Aan de punten van de toeters hang je verschillende kleuren kadolint Zodat het een vrolijk geheel wordt.
Maak aan de bovenkant een gat waar je de cadeautjes en de snoepjes in kan stoppen. Niet te groot of maak het weer dicht met 1 laagje kranten. Ik gebruik hiervoor snoepjes in doosjes of met een papiertje erom heen en snoepjes die niet zo snel kapot gaan. Het valt tenslotte op de grond. Voor de cadeautjes kan je van alles gebruiken. Meestal kan je bij de speelgoedwinkel of bij de Action, zeeman, vibra wel een zak met van die kleine cadeautjes kopen. Bv. Fluitjes, ringetjes, jojos, gummetjes, potloden, bellenblaas, autootjes etc. Doe de snoepjes, cadeautjes en heel veel confetti er pas op de dag van de verjaardag erin zodat de ballon niet kapot gaat.

TIP
Plak de leeftijd van je kind op de pinhata. Laat de jarige als eerste proberen om de pinhata kapot te slaan. Zorg dat alle kinderen een keer hebben kunnen slaan. Dus elk kind slaat één keer en de jarige maakt het af. Wij gaan altijd allemaal rond de pinhata staan en juichen de kids toe.
Gegarandeerd plezier voor jong en oud. Wil je voorkomen dat de kids onderling ruzie krijgen over de speelgoed en de cadeautjes. Zeg dan dat ze alle snoep en cadeautjes in een grote bak moeten stoppen en dat ze daarna allemaal 1 cadeautje of 2 mogen uitzoeken. De snoep blijft op tafel staan en mogen ze opeten. Je kan dit ook aan het einde van de verjaardag doen en er dan snoepzakjes in doen.

Sheryl Peters

 

Terug naar boven

 

 
 

PATAT UITDELEN

Handige tip om patat in uit te delen tijdens een partijtje: Verdeel de patat in dubbele koffiefilters, geen geklieder en geen afwas

Bernadette Vlaskamp, Goor

 

Terug naar boven

 

 
 

BROODJES BAKKEN MET DE VUURKORF

Wat hier nog steeds een hit is, is broodjes bakken met de vuurkorf buiten. Past bijvoorbeeld ideaal bij een piratenfeest of zoiets.

Je kunt brooddeeg om een stok wikkelen en dat boven het vuur omdraaien. Maar je kunt het ook simpel houden en een afbakbroodje op een stok prikken en dat roosteren. Kinderen vinden het superstoer. Goed lange stokken nemen en in de buurt blijven als ouders!

Anneke Flikweert, Almere

Terug naar boven

 

 
 

CREATIEF KINDERFEESTJE

Wil je een creatief kinderfeestje? Koop simpele witte T-shirts en wat textiel verf. Laat de kinderen hun eigen T-shirt maken. Altijd een succes.

W den Heijer, Breda

 

Terug naar boven

 

 
 

PIRATENFEEST

Toen mjjn zoon Milan vorig jaar 6 jaar werd, wou hij graag een piratenfeest. Uiteraard gingen wij daar in mee.

Verkleden
De gasten, inclusief jarige job en zijn jongere broertje kwamen verkleed als piraat op het feest. De stemming zat er meteen goed in.

Traktatie
Piraten eten niet met mes en vork, maar met hun handen. Wij hadden een grote colabeker gevuld met cake en slagroom met ijsstippels er overheen. Heerlijk, dat gesmeer van die kids.

Spelletjes, prijzen
Toen het echte werk. Een speurtocht op jacht naar de schat. Met leuke spelletjes zoals koekhappen, spijkerpoepen, snoepjes uit het water halen met je mond, ed. waren sleutels te verdienen. (opletten dat ook elk kind een sleutel verdient!). Eén van deze sleutels past op de nog te zoeken schat. Deze schat had een kettingslot en was begraven in een zandbak. Toen alle opdrachten waren vervuld werd d.m.v. een foto duidelijk waar de schat zich bevond en toen was het graven! De spanning steeg. Wie had de goede sleutel om de schat te openen? In de kist hadden wij snoepjes, cadeautjes en toetertjes gedaan. Met een hoop herrie en een gevonden schat keerden de piraten terug naar ons huis.

Patat van de tafel
Eenmaal thuis hadden de boys wel trek in patat! Dus de pan werd aangezet maar piraten eten met hun handen dus hup de patat samen met de frikadellen en een klodder mayonaise en ketchup. Hup, zo op een plastic goedkoop tafel kleedje vonden ze heel gewoon om van de tafel eten en ik kon daarna mooi alles zo bij elkaar pakken en in de vuilnis bak gooien.

Het hoogtepunt
De boerenwedstrijd ! Geef 10 jongetjes een glas cola en zeg heel nonchalant nu gaan we drinken en boeren als een piraat ( levert leuke video beelden op ook voor de ouders )
Het was een pracht middag waar nog heel lang over werd en word gepraat.

Marion Messink

 

Terug naar boven

 

 
 

CHOCOLADEFONDUE

Mijn dreumes/peuter Mart had op zijn verjaardag een chocoladefondue.

Ik had bordjes gemaakt met daarop stukjes banaan, aardbei, druiven en ananas en dat mocht Mart met zijn vriendjes dopen in de chocolade. Wel goed erbij blijven, het is warm! Echter de hapjes kunnen ze zo in hun mond stoppen het koude fruit laat de chocolade zo snel afkoelen dat het niet heet is.

De combi fruit met wat chocolade maakt dat het niet alleen maar ongezond is. Als je wilt zien hoe blij die dreumes er mee was kun je op blz 6 van de fotogalerij van april een kijkje nemen!

Dus heb je wat te vieren of wil je een paar kleintjes op een leuke manier zoet houden, het is de moeite waard!

Haal bij de Aldi of ergens anders 4 goedkope dunne tabletten chocolade, smelt in een pannetje en houd dat warm op een theelichtje en laat de kinderen dopen met fruit, eventueel kun je ook nog spekjes of ander zacht snoepgoed gebruiken.

Het gaat weer mooi weer worden, ook ideaal voor buiten!!

Tamara Bakker, Heerhugowaard

 

Terug naar boven

 

 
 

CAKEJES BAKKEN (ook leuke traktatie)

Deze traktatie is natuurlijk ook erg leuk om als activiteit op een kinderfeestje te doen.
Samen cakejes bakken. Alles om de cakejes te maken zit in een pak van bijvoorbeeld Koopmans.
De cakejes op een mooie schaal leggen en bakjes smarties, krentjes, poedersuiker en gekleurde balletjes klaarzetten. De kindjes krijgen elk een cakeje en mogen het zelf versieren.

Patricia van Moorsel, Helmond

Terug naar boven

 

 
 

MUZIKAAL FEESTJE

Hier een tip van een oma voor een verjaardagfeestje.
Samen met de kinderen een muziekinstrument maken en dan samen muziek maken en opnemen op een cd of bandje en meegeven aan de kinderen.
Vooraf vast een hoesje maken, desnoods met een tekening die ze zelf gemaakt hebben.
Altijd succes, vinden ze erg leuk.

Oma Ria, Lelystad

 

Terug naar boven

 

 
 

UITNODIGINGSKAART

Om een kaart te maken met de foto's van je kindje. Voor de eerste verjaardag zet je er foto's op van 0 maanden t/m 11 maanden. Later kun je dit met jaren doen. Ook is het leuk om de tekst van de uitnodiging in kindertaal te schrijven, net alsot je kind deze zelf heeft geschreven. Dit heb ik voor mijn zoontje's 1e verjaardag gedaan en ik krijg hele leuke reacties.

Maria Bertram, Emmen

 

maak hier online uitnodigingskaarten

Terug naar boven

 

 Uitnodiging 1e verjaardag
“Mijn 1e levensjaar kende vele gezichten…”

 
 

FUDGE MAKEN

Fudge maken in allerlei verschillende smaken, kan je ook nog uitdelen in de klas. Hier volgt een recept.

Benodigdheden:

375 ml fijne suiker
150 ml koffiemelk
2 eetlepels boter
snufje zout
500 ml marshmallows
375 gr pure chocolade
1 theelepel vanille extract
eventueel stukjes walnoot

In een stevige pan:
Suiker, melk, boter en zout langzaam verwarmen tot het 4 min kookt (continue roeren)
Haal dan van het vuur

Voeg de marshmallows, chocolade en vanille toe en roer tot de marshmallows zijn gesmolten.

Schep het geheel over in een vierkante schaal bekleed met folie en laat 2 uur in de koelkast hard worden.

Snij daarna in blokjes.

Simone Swidde, Purmerend

 

Terug naar boven

 

 
 

PRINSESSENFEEST

Mijn dochter van 5 heft haar eerste kinderfeest gehad namelijk prinsessenfeest. via internet heb ik een mooi verhaal gevonden over prinsessen en draken.

de tip is: maak grote posters de hang deze in de kamer op. Bijvoorbeeld posters met een kasteel, draak etc.

Een van de activiteiten was: kietel de draak zodat hij alle jullie spulletjes los laat. Een groep moest de draak nadoen en de andere de draak kietelen. je gelooft het niet...maar door de papieren draak leek het alsof alle kinderen de draak als levensecht zagen. Kortom ook een simpele poster kan dienst doen als een attribuut. Enne je hoeft niet echt goed te kunnen tekenen,.

Cyndi Klap

 

Terug naar boven

 

 
 

WINTER VERJAARDAG

Ben je in de winter jarig en is je huis niet erg groot om een bende drukke kids kwijt te kunnen, vraag eens of je het kunt vieren in een scoutinggebouw in de buurt.

Gisela de Haan

 

Terug naar boven

 

 
 

ALUMINIUMFOLIE OP TAFEL

Ben je in de winter jarig en is je huis niet erg groot om een bende drukke kids kwijt te kunnen, vraag eens of je het kunt vieren in een scoutinggebouw in de buurt.

Gisela de Haan

Terug naar boven

 

Terug naar: Overzicht ingezonden tips

 


 


 
   
 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright